Cum aleg anvelopele pentru mașina mea? Top 5 lucruri de știut

28 Aug 2019
Cum aleg anvelopele pentru mașina mea? Top 5 lucruri de știut

De regulă, cei mai mulți dintre șoferi își aleg anvelopele din dotarea mașinii ținând cont de dimensiunile acestora, de sezonul pentru care le achiziționează sau de brandul care a produs pneurile respective. 

Cum alegi anvelopele pentru mașină? Iată cinci lucruri pe care pe care mulți șoferi le ignoră și pe care trebuie să le afli:

Ce trebuie să știi despre anvelopele unei mașini noi?

Mașinile noi sunt echipate din fabrică cu un set de anvelope de echipare originală – cunoscute drept anvelope OE.  De multe ori, există diferențe semnificative referitoare la modul și condițiile în care este utilizată o mașină, iar aici ne referim la drumurile pe care aceasta va circula, dar și la stilul de condus al șoferului. 

De aceea, pentru achiziția unor anvelope noi, poți lua în calcul și alte tipuri de produse care să îți satisfacă mai bine nevoile specifice de șofat. 

Cum alegi anvelopele în funcție de stilul de șofat?

Fiecare dintre șoferi adoptă o conduită diferită la volan. Există anumite obiceiuri sau preferințe pe care conducătorii auto le manifestă în timp ce conduc, iar acestea trebuie să fie corectate ori, din contră, susținute și de anvelopele utilizate. 

Astfel, dacă ai un stil de șofat sportiv, ai nevoie de pneuri care să permită o bună manevrabilitate și să ofere stabilitate la viraje. Totodată, sunt recomandate acele modele de anvelope care asigură cele mai scurte distanțe de frânare. 

Pe de altă parte dacă preferi un stil de condus precaut, orientează-te către anvelopele care au o rezistență mai redusă la rulare, pentru a beneficia de un randament kilometric optim și de un consum redus de carburant. 

Ce anvelope alegi ținând cont de drumurile pe care circuli?

Anvelopele pot fi clasificate și în funcție de drumurile pe care sunt utilizate Astfel, poți alege dintre următoarele tipuri de pneuri: 

  • Anvelope de șosea; dacă obișnuiești să circuli pe șosea, atunci acestea reprezintă cea mai bună opțiune;
  • Anvelope mud terrain (pentru suprafețe cu noroi);
  • Anvelope off road (pentru teren accidentat);
  • Anvelope on/off road (pentru toate tipurile de teren); acestea oferă, de regulă, performanțe la fel de bune atât pe drumurile neasfaltate, cât și pe șosele. Optează pentru anvelope on/off road dacă circuli în proporție de cel puțin 30% pe porțiuni de drum cu pietriș, piatră cubică, nisip sau macadam. Aceste anvelope au pe banda de rulare blocuri de cauciuc cu mai multe fațete care asigură tracțiunea optimă pe suprafețele menționate. 

Care sunt cele mai potrivite anvelopele pentru jantele tale? 

În alegerea anvelopelor trebuie să ții cont și de diametrul jantelor pe care le-ai ales. După ce ai aflat dimensiunile anvelopelor omologate, consultând cartea tehnică a automobilului, poți afla diametrul jantelor citind informațiile de pe flancul anvelopelor. 

De exemplu, dacă pe anvelope scrie 195/65R15, atunci jantele tale au diametrul de 15 inch. În cazul în care vrei să montezi pe mașină un set de anvelope alternative cu dimensiunile 205/55R16, vei avea nevoie și de un nou set de jante, de 16 inch. 

Ce trebuie să știi despre nivelul de zgomot al anvelopelor?

Nivelul de zgomot al anvelopelor se referă la zgomotul exterior și nu la cel din habitaclu. Totuși, dacă îți dorești un set de anvelope silențioase, alege-le pe cele care au sub 70 dB. Cele care au mai mult de 71dB sunt considerate a fi zgomotoase, însă, nici acestea nu ar trebui să emită sunete în interiorul mașinii. 

Ține cont de sfaturile și de informațiile pe care ți le-am furnizat în acest articol și alege cele mai bune anvelope pentru mașina ta.