Cele mai importante tipuri de vin spumant: Sampanie, Prosecco și Frizzante.

15 Jul 2020
Cele mai importante tipuri de vin spumant: Sampanie, Prosecco și Frizzante.

Atunci când vorbim despre o aniversare, o masa în familie, o sărbătoare sau pur și simplu un eveniment important, este nelipsită de pe masa o băutură specială, de ocazie, care să te facă pe tine și pe invitații tăi să va simțiți bine și să vă bucurați de momentele petrecute împreună.

Pentru astfel de ocazii ai la dispoziție o mulțime de variante din care poți alege, însă dilema rămâne aceeași: șampanie sau vin spumant? Ei bine, ca să poți alege exact ceea ce îți dorești, azi îți vom prezenta particularitățile celor mai  potrivite trei băuturi pentru evenimente speciale: șampanie, Prosecco și Frizzante.

Șampania

Șampania este o băutură alcoolică spumantă produsă doar în regiunea Champagne din Franța. Șampania este făcută din soiuri de struguri specifici zonei, cum sunt chardonnay (struguri albi) și pinot noir (struguri negri). De-a lungul timpului, șampania și –a câștigat propriul prestigiu fiind nelipsită de la evenimente special și se găsește într-o gamă largă și diversificată de exemplare.

Șampania este o băutură bogată, complexă și cu o efervescență intensă.. Aceasta se prepară după metoda tradițională Champenoise care presupune ca cel de-al doilea proces de fermentație să aibă loc în sticlă. Din acest motiv, specialiștii susțin că cea mai bună șampanie trebuie să aibă minimum 3 ani vechime. Cele mai celebre șampanii sunt Moet și Dom Perignon.

Prosecco

Prosecco este un vin spumant alb, sec sau extra sec, originar din regiunea Veneto din Italia. Este făcut din struguri Glera. Spre deosebire de șampanie, procesul de fermentație la Prosecco are loc în cisterne din oțel inoxidabil, după metoda Charmat. Prosecco a cunoscut o ascensiune destul de mare, fiind consumat ca aperitiv și la evenimente importante. Prețul acestuia este mai accesibil decât cel al șampaniei, iar o ultimă deosebire între cele două băuturi constă în faptul că prosecco cu cât este mai tânăr cu atât pentru mai bun. Dacă ți-am stârnit curiozitea, poți căuta pe un magazin online de băuturi alcoolice Prosecco și bucură-te de aromele deosebite în momentele tale de relaxare. .

Frizzante

Vinul Frizzante este originar din Italia,mai exact din regiunile Emilia- Romagna și Piemonte. Denumirile diferă în funcție de țară, spre exemplu: în Franța se numește Petillant, în Spania Vino de Aguja, iar în Germania Perlwein. Vinurile frizzante au o efervescență scăzută, cât să-i ofere lichidului prospețime. Cel mai cunoscut vin frizzante este Lambrusco, iar cel mai scump este Gavi.

Spre deosebire de vinurile spumante, cele frizzante se pot consuma în orice perioada a anului  și în orice moment, nefiind nevoie de o ocazie specială.