Cele mai eficiente metode pentru eliminarea petelor pigmentare

Petele de culoare mai închisă de pe corp sunt cunoscute și sub denumirea de hiperpigmentare. Acestea sunt cauzate de supraproducția de melanină din corp, respectiv pigmentul maro, iar rezultatul constă în diverse tipuri de pete pigmentare: 

  • Pete datorate vârstei
  • Pistruii
  • Pete solare
  • Hiperpigmentare postinflamatorie
  • Melasma
  • Pigmentarea după acnee

Melanina este produsă de celule speciale conținute piele, iar funcția acestora poate fi perturbată de factorii genetici, dezechilibre hormonale sau expunerea la soare. Rezultatul este apariția unor pete pigmentare, care se aglomerează în diferite zone ale corpului, cum ar fi fața, brațele sau decolteul. Expunerea la soare în mod excesiv și fără protecția adecvată poate agrava situația. Majoritatea tipurilor de pete pigmentare pot fi tratate, iar tonul natural al pielii poate fi redat aproape complet. 

Iată care sunt cele mai des întâlnite metode pentru eliminarea petelor pigmentare: 

1.Produse cosmetice speciale

Sunt produse care se pot cumpăra fără prescripție medicală, iar aici putem include și 

creme pentru pete pigmentare de la Farmec.ro . Este important să fie produse de calitate, cu un conținut major de agenți de hidratare, pentru a evita uscarea accentuată a pielii. Ingredientele precum glicerina sau acidul hialuronic vor ajuta la regenerarea celulelor care formează pielea. De asemenea, protecția UV este importantă, pentru a proteja pielea de razele solare, prin restabilirea barierei lipidice. 

2.Produse cu prescripție medicală

Sunt recomandate de medicul dermatolog, după un consult amănunțit în prealabil. Cel mai frecvent compus al acestor produse este hidrochinona, care prezintă o acțiune de încetinire a producției de melatonină și în același timp estompează petele întunecate. Va trebui să urmezi cu exactitate recomandările medicului, deoarece utilizarea excesivă de hidrochinonă are ca efect creșterea sensibilității la soare și înălbirea exagerată a pielii. 

3.Tratamentul cu laser

Este disponibil în mai multe variante, în funcție de tipul de laser utilizat. Cel mai comun laser pentru tratarea petelor întunecate de pe piele folosește o lumină pulsată, de putere intensă. Lumina țintește melanina și distruge petele întunecate. 

4.Microderbraziunea

Este o procedură care se poate efectua doar de către un specialist, cosmeticiană sau medic. Cu ajutorul unui dispozitiv care are o suprafață abrazivă, se îndepărtează cu blândețe stratul superior al pielii. Acest tratament ajută la creșterea colagenului, iar asta ajută la reducerea petelor pigmentare. Este recomndat pentru hiperpigmentarea carea afecteaza epiderma.

5.Crioterapia

Petele întunecate de pe piele sunt înghețate cu ajutorul azotului lichid, iar stratul superior al dermei va fi înlăturat în procesul de vindecare. Aspectul petelor pigmentare este diminuat, din acest motiv crioterapia este o procedură recomandată frecvent pentru această afecțiune. 

6.Peelingul chimic

Această procedură se efectuează în condiții foarte stricte, deoarece presupune aplicarea unei soluții chimice pe piele, care exfoliază suprafața, lăsând un nou strat de piele să crească. Rezultatul este o piele mai fină, fără imperfecțiuni și cu pete pigmentare estompate. Peelingul chimic poate fi efectuat cu diferite tipuri de acizi, printre care: 

  • Alfa hidroxi acizi (acidul glicolic, lactic, citric, etc.)
  • Acid azelaic
  • Acid kojic
  • Acid salicilic
  • Acid ascorbic (vitamina C)

Peelingul chimic nu este recomandat în sezonul cald și este necesară evitarea expunerii la soare a pielii care a fost tratată în acest mod. 

7.Retinoizi

Fiind derivați din vitamina A, retinoizii se numără printre unele dintre cele mai cunoscute ingrediente utilizate pentru îngrijirea pielii și care nu au nevoie de prescripție medicală. Având o structură moleculară mică, retinoizii pătrund adânc sub piele, tratând cu succes epiderma. 

8.Terapia cu lumina pulsată (IPL)

Este un tratament care se efectuează cu un laser cu lumină pulsată, ajutând la creșterea producției de colagen și fiind utilizat pentru probleme generale de pigmentare. Un rezultat suplimentar se referă la netezirea ridurilor și micșorarea porilor.