Cele mai eficiente metode de diagnostic pentru bolile cardiovasculare, în Cluj

Bolile cardiovasculare sunt, în continuare, cauza majoră de deces la nivel mondial. Dintre acestea, ateroscleroza (îngustarea arterelor prin depuneri de grăsimi) este cea mai frecventă formă de afectare cardiovasculară, cauzând complicații macrovasculare de tipul infarctului miocardic acut și accidentului vascular cerebral. Unele tipuri de investigații cardiologice, așa cum sunt electrocardiograma (EKG) sau ecografia cardiacă, sunt cunoscute de către populație. Totuși, uneori, este nevoie de investigații cardiologice mai complexe, pentru diagnosticul afecțiunilor  cardiovasculare. Iată care sunt cele mai eficiente metode de diagnostic pentru bolile cardiovasculare, în Cluj. 

Angiografie

Angiografia este o metodă de diagnostic de mare precizie, care ajută la depistarea plăcilor de aterom indiferent de localizare și, implicit, la diagnosticul diferitelor forme de ateroscleroză. Metoda presupune efectuarea unei incizii de mici dimensiuni în zona inghinală și introducerea unui cateter (tub foarte subțire) în vasele de sânge. Acesta este apoi avansat până la nivelul arterei de interes. Sub ghidaj radiologic și cu ajutorul unei substanțe de contrast, placa de aterom este evidențiată pe ecranul angiografului. 

Angiografia coronariană sau coronarografia este un tip de angiografie care examinează arterele coronare ale inimii. Aceasta ajută la diagnosticarea cardiopatiei ischemice (boala coronariană), afecțiune care cauzează infarctul de miocard. Află detalii despre procedura de coronarografie la Ares în Cluj, dacă ești din Ardeal și ți s-a spus că ai nevoie de o astfel de analiză. Angiografia poate investiga și arterele carotide care transportă sânge spre creier (angiografie carotidiană) sau arterele membrelor inferioare/superioare (angiografie periferică).

Ecografie Doppler

Ecografia Doppler este utilizată, de asemenea, la examinarea vaselor de sânge. Procedura presupune deplasarea unei sonde ecografice subțiri pe suprafața pielii, cu ajutorul unui gel special, pentru preluarea imaginilor și informațiilor de la nivelul vasului de sânge. Ecografia Doppler ajută la depistarea cheagurilor de sânge, problemelor de funcționare a valvelor (care cauzează insuficiență venoasă), plăcilor de aterom, anevrismelor și afecțiunilor valvulare ale inimii. 

Test de efort

Testul de efort EKG este o investigație cardiologică de mare ajutor în special la diagnosticul aritmiilor și al cardiopatiei ischemice. Aceasta are ca scop evaluarea activității inimii în condiții de efort fizic. Acest lucru este util dacă nu se depistează modificări în cazul electrocardiogramei obișnuite, efectuate în condiții de repaus. În timpul procedurii, medicul monitorizează tensiunea arterială și activitatea electrică a inimii (cu ajutorul electrozilor), în timp ce pacientul face efort pe banda de alergat sau pe bicicleta statică. 

Ecografie transesofagiană

Ecografia transesofagiană este un tip de ecografie care preia imagini mai clare de la nivelul inimii decât o face ecografia cardiacă clasică. Aceasta presupune introducerea unei sonde ecografice subțiri în gât și avansarea acesteia prin esofag, până la nivelul inimii. 

Holter EKG

Holterul EKG este un dispozitiv de mici dimensiuni care înregistrează activitatea electrică a inimii pe durata a 24 de ore. Practic, acesta este un minielectrocardiograf care înregistrează inima în timpul activităților de zi cu zi pentru a stabili de ce-și modifică aceasta ritmul. Dispozitivul este montat în cabinetul medical, prin atașarea unor electrozi de pieptul pacientului. Apoi, acesta merge acasă și revine peste 24 de ore pentru evaluarea rezultatelor. 

În concluzie, exista multe tipuri de investigații cardiologice care oferă date precise privind sistemul cardiovascular. Discută cu medicul cardiolog pentru recomandări cu privire la investigații.