Cele mai bune suplimente pentru păr, piele și unghii

24 Feb 2021
Cele mai bune suplimente pentru păr, piele și   unghii

Unghii subțiri, păr friabil și piele fără strălucire. Uneori, indiferent de produsele de îngrijire pe care le folosești, aceste probleme nu se rezolvă. Acest lucru se poate întâmpla din două motive. Fie, nu aplici produsele corespunzătoare, fie, este nevoie de hrănirea acestor structuri pornind din interior. Cu alte cuvinte, aplicarea topică a unor produse poate fi insuficientă. În acest caz, este nevoie de un aport alimentar optim, bogat în nutrienți. Pe lângă alimentația sănătoasă, suplimentele alimentare potrivite aduc un plus de nutrienți de care părul, unghiile și pielea au nevoie. Să vedem care sunt cele mai bune suplimente alimentare pentru păr, piele și unghii.

Omega-3 

Pe lângă beneficiile pentru sistemul cardiovascular și nervos, acizii grași Omega-3 influențează, într-un mod pozitiv, structura unghiilor, părului și pielii. Acizii grași Omega-3 ajută la vindecarea leziunilor, la reducerea acneei și protejează de acțiunea radiațiilor UV, crescând rezistența pielii și prevenind arsurile. Acizii grași Omega-3 intră în structura pielii și refac bariera hidrolipidică a acesteia. Astfel, aceștia favorizează hidratarea pielii și o protejează de factorii de mediu dăunători. Din acest motiv, Omega-3 ar putea chiar ameliora simptomatologia psoriazisului și dermatitei atopice. În plus, acizii Omega-3 favorizează creșterea părului, previn alopecia (căderea părului) și întăresc unghiile. 

Biotina

Biotina sau vitamina B7 este extrem de valoroasă pentru sănătatea unghiilor, părului și pielii, motiv pentru care se găsește în multe produse și suplimente destinate acestui scop. Sinteza keratinei, o proteină care se găsește în structura acestor țesuturi, este favorizată de biotină. Persoanele cu deficit de B7 se pot confrunta cu probleme de căderea părului, iritații ale scalpului și unghii friabile.

Colagen

Colagenul este o proteină care intră în structura tendoanelor, oaselor, articulațiilor, unghiilor, pielii și părului. După vârsta de 20 de ani, sinteza de colagen în corp scade și pot apărea probleme: unghii subțiri, păr friabil, piele mai puțin elastică, riduri, dureri articulare. De aceea, este indicat să crești nivelul acestei substanțe în organism folosind supliment de colagen hidrolizat.

Siliciu

Siliciul este important pentru producerea colagenului în corp, dar și pentru stocarea calciului. Din acest motiv, suplimentele cu siliciu pot îmbunătăți structura părului, unghiilor și pielii. 

Zinc

Deficitul de zinc determină căderea părului. Prin urmare, zincul ar putea ajuta la protejarea foliculului firului de păr. De asemenea, acesta are proprietăți antioxidante, ceea ce ajută la protejarea pielii de acțiunea radicalilor liberi. De asemenea, zincul este util în tratamentul leziunilor pielii, acneei, psoriazisului.

L-cisteină

L-cisteina este un aminoacid care ajută la sinteza keratinei și la crearea legăturilor disulfidice din păr. Ba mai mult, L-cisteina este implicată în metabolizarea biotinei. Toate acestea ajută la întărirea celor trei țesuturi.

Vitaminele A, C, E

Vitaminele A, C, E au proprietăți antioxidante, protejând pielea de acțiunea radicalilor liberi. Vitamina C influențează sinteza de colagen în organism, Vitamina E favorizează vindecarea rănilor și intensifică circulația sangvină în zona scalpului,  în timp ce Vitamina A are proprietăți antiaging.  De asemenea, deficitul de vitamină A produce căderea părului și piele uscată. 

 

Așadar, integritatea pielii, părului și unghiilor este menținută de acești nutrienți. Încearcă suplimentele alimentare care conțin aceste substanțe, pentru a afla ce funcționează în cazul tău.