Ce trebuie să ştii înainte de a cumpăra un teren

19 Apr 2021
Ce trebuie să ştii înainte de a cumpăra un teren

Cumpărarea unui teren pe care construiești trebuie făcută după o analiză prealabilă, pentru a ști care sunt carențele acestuia sau care sunt punctele sale forte. În ultimii ani din ce în ce mai multe persoane s-au orientat către migrarea spre zonele mai puțin populate, spre terenuri aflate la periferia orașelor, însă adesea alegerile s-au făcut fără să existe o analiză reală în spate. Iată ce ar trebui să știi despre teren, chiar înainte de a-l cumpăra. 

Poziționarea geografică raportată la alte clădiri

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le iei în calcul țin foarte mult de poziționare. Terenul se află la stradă? Există vecini în imediata apropiere? Terenul este deja construit sau este doar împrejmuit? Dacă este nevoie de o delimitare spațială, poți intra pe Mathaus pentru plasa de gard sudata pentru a trasa limitele proprietății, fie până la realizarea unui alt tip de gard, fie ca gard de sine stătător.

Acest lucru devine important mai ales în zonele în care abia se încep lucrările de construire, deoarece așa te vei ajuta pe tine, prin prisma delimitării spațiale față de alți vecini și îi vei ajuta și pe viitorii tăi vecini să se raporteze la zonă, prin prisma construcției tale.

Racordarea la utilități

La fel de important, atunci când cumperi un teren, devine și aspectul ce ține de racordare la utilități. Apa, energia electrică și gazele naturale nu mai sunt de mult un lux, ci o necesitate comună, așa că trebuie să vezi dacă poți beneficia de acestea. În caz contrar, va trebui să te interesezi de costuri, dar și de specialiști în astfel de lucruri, care să te ajute în ceea ce privește aducerea mai aproape de tine a acestor beneficii. 

Distanța față de oraș

Dacă terenul este poziționat oarecum departe de oraș, va trebui să iei în calcul timpul pe care îl petreci pe drum. Pentru a aproxima corect această distanță, este recomandat să o parcurgi cu autovehiculul la orele de vârf, deoarece cu siguranță vei fi nevoit să parcurgi acest traseu chiar și în condiții deficitare. Luând în calcul ipoteza cea mai defavorabilă vei ști de fapt la ce să te aștepți.

 

Distanța față de magazine este și ea importantă, indiferent dacă vorbim despre magazine de cartier, marketuri sau farmacii. Este foarte important să știi că te poți baza pe locuri de unde să cumperi tot ceea ce ai nevoie, indiferent de ora la care ajungi de la serviciu, sau indiferent de zi.

 

Distanța față de școli sau grădinițe, ori alte facilități educative contează foarte mult, pentru că în definitiv investiția într-un teren nu vizează doar utilizarea pentru perioada imediat următoare. Din contră, cumpărarea unui teren pe care îți vei realiza casa are la bază o investiție pentru o viață, pe care o vor exploata chiar și generațiile următoare.

Posibilitatea de a vedea un studiu geotehnic

Un lucru foarte important, dar pe care este posibil să nu îl poți afla înainte de cumpărarea unui teren, este tipul solului. Facă vei cumpăra terenul de la dezvoltatori imobiliari se poate ca aceștia să îți ofere caracteristicile integral analizate ale terenului, însă adesea vânzarea se face fără ca beneficiarul să cunoască în avans caracteristicile acestui teren.

 

Totuși, caracteristicile solului sunt foarte importante, deoarece cel mai adesea ele ne pot spune de la început dacă putem construi, cum putem face acest lucru și cum putem îmbunătăți caracteristicile terenului astfel încât acesta să răspundă cât mai bine cerințelor de construire. 

 

Alegerea unui teren nu este deloc un lucru ușor, așa că cel mai bun lucru este să alegi în funcție de factorii cu relevanță pentru tine și pentru confortul tău, pentru că investiția într-un teren este mare, iar uneori este chiar pentru o viață.