Ce trebuie să ştii ca să alegi ţigla potrivită pentru acoperiş

Alegerea corectă a tipului de acoperiș are implicații și asupra felului în care acesta îți protejează locuința atunci când ai cel mai mult nevoie. Intemperiile, căldura extremă și rezistența în timp reprezintă criterii importante după care să te ghidezi, atunci când alegi acoperișul potrivit. De aceea, țigla devine tipul de acoperiș preferat. Iată ce diferențe sunt între țigla metalică și țigla ceramică și ce avantaje îți poate aduce fiecare dintre aceste sisteme de acoperire. 

Tigla metalică versus țigla ceramică

În prezent, cele mai utilizate tipuri de sisteme de acoperire sunt cele bazate pe țiglă metalică și țiglă ceramică. Asemănătoare ca denumire, cele două materiale de construcții se delimitează chiar din start, de la nivelul materialelor care stau la baza realizării acestora. Astfel, tigla metalica de la Mathaus.ro este un produs realizat din oțel de calitate, turnat după matriță, care, prin aplicare, creează un strat de finisare la nivelul acoperișului. 

Același lucru îl face și țigla ceramică, dar cu diferența că aceasta este realizată din lut ars, după un principiu similar obținerii cărămizilor. Firește, acest lucru îi conferă rezistență și durabilitate, însă, uneori, se poate ca acest lucru să nu fie suficient. 

Unde se montează țigla ca strat de acoperire?

Acoperișurile sunt realizate în cea mai mare parte a lor pe structură de lemn. Astfel, vom avea o dispunere a unei plăci de beton, după care vom întâlni cosoroabele, popii și căpriorii, penele și contrafișele, dar și coama și cleștii. În final, peste această structură se montează astereala, un fel de acoperiș din lemn, care poate fi realizat din plăci simple de OSB. Peste astereală este montată țigla, ca strat final de acoperire.

Țigla metalică este acoperișul perfect

Dacă ar fi să facem o delimitare între cele două tipuri de țiglă, vom constata că țigla metalică este un acoperiș preferat de către majoritatea beneficiarilor. Unul dintre criteriile de alegere este costul; țigla metalică are un preț mai mic decât țigla ceramică, tocmai datorită diferențelor de material. 

 

Țigla metalică are avantajul că păstrează o structură ușoară, alături de structura din lemn, fără să încarce foarte mult construcția. În plus, poți alege culorile dorite, în funcție de celelalte elemente ale locuinței. Finisajul pe care îl oferă țigla metalică este elegant și modern, potrivit locuințelor de orice tip. Nu în ultimul rând, atunci când vei alege sistemul de colectare a apelor pluviale, mai exact, a burlanelor și a jgheaburilor, nu vei avea probleme din cauza unor nepotriviri la nivelul culorilor.

Țigla metalică are o rezistență foarte mare în timp și, contrar credinței populare, ea nu păstrează temperaturi exagerat de crescute în timpul verii. În mod uzual, sub astereală este dispus un strat de izolație, care poate fi realizat din vată minerală bazaltică sau spumă poliuretanică, pentru rezultate cât mai bune.

Se montează foarte ușor

Țigla metalică este un material care nu necesită timpi foarte mari de montaj. Spre exemplu, o suprafață de circa 80-100 mp poate fi acoperită într-o singură zi, firește, într-un ritm constant de lucru și în condiții de temperaturi normale. Astfel, țigla metalică nu este doar un material ieftin și bun, ci este și un material care nu ridică costuri ulterioare în ceea ce privește montajul, manopera sau timpii de așteptare.

Alegerea tipului de țiglă potrivit este oarecum subiectivă pentru că și țigla ceramică, dar și țigla metalică au avantaje importante pentru o locuință/ totuși, mai mult de 80% dintre utilizatori aleg țigla metalică, iar acest lucru înseamnă că materialul în sine este calitativ și că acoperă cea mai mare parte a cerințelor utilizatorilor.