Ce înseamnă numărul de identificare al vehiculului?

23 Sep 2020
Ce înseamnă numărul de identificare al vehiculului?

Numărul de identificare al maşinii, cunoscut şi sub denumirile de număr VIN sau serie şasiu, este de fapt o serie unică, şi este specific fiecărui vehicul.

Codul este practic amprenta autoturismului. În baza acestuia poţi accesa www.carvertical.com/ro şi poţi intra în posesia unui raport complet al maşinii. Pentru că este foarte important, ne-am propus să îţi oferim mai multe detalii despre numărul de identificare al vehiculului VIN.

În rândurile următoare poţi descoperi de ce este important numărul VIN, din ce este format, cum îl poţi identifica dar şi care sunt informațiile pe care ţi le poate furniza.

De ce este important numărul VIN?

Dacă eşti interesat să achiziţionezi un autoturism numărul VIN te va ajută să achiziţionezi maşina care îţi trebuie. Poţi evita fraudele auto, să achiziţionezi  o maşină cu kilometraj modificat sau o maşină cu daune mari ascunse sub capotă.

În cazul în care dorești că vinzi maşina, raportul VIN este valoros pentru că te ajută să păstrezi un preț corect pentru bunul tău.

Din ce este format numărul VIN?

Numărul vin este unic pentru fiecare autoturism. Este format din șaptesprezece caractere, numere şi litere. Acestea nu sunt aleatorii, ci au o ordine inteligent gândită care facilitează identificarea rapidă a maşinii.  Există o serie de caractere care nu sunt acceptate pentru a nu se face confuzie – I/i, O/o, Q/q nu sunt incluse pentru a nu fi încărcate cu numerele 0 şi 1.

Numărul de identificare VIN este format din trei părţi WMI, VDS  şi VIS.  Primele trei caractere formează  codul WMI şi este un numărul de identificare atribuit constructorului de către o autoritate locală avizată. Caracterele pot fi cifre sau litere.

Codul VDS este format din 6 caractere şi oferă detalii legate de configuraţia autoturismului. Dezvăluie caracteristicile de structură, echipare, culoare, număr de uşi, clasă, softuri integrate. Tipul caroseriei și detaliile legate de motorizare sunt alte aspecte ce sunt sustrase din codul VDS furnizat de producător.

VIS – numărul de serie format din ultimele opt caractere, ultimele patru obligatoriu sunt cifre. Codul VIS furnizează detalii cu privire la anul de producţie, modelul autovehiculului s.a.

Unde se găseşte numărul VIN

Numărul VIN este integrat în mai multe zone ale maşinii. De obicei este inscripţionat pe obiecte fixe, nedetașabile. Îl poţi găsi pe parbriz, pe portiera maşini, sau pe rama vehiculului. Dacă caracterele par a fi șterse, alterate sau nu sunt lizibile poţi verifica talonul mașinii. Categoria E din document este dedicată seriei VIN.

Mulți cunosc numărul VIN sub denumirea de serie şasiu, asta pentru că este inscripționat  pe o plăcuţă din nichel ce este sudata de şasiu.

Care sunt informațiile pe care ţi le poate furniza raportul VIN

Ai descoperit numărul VIN şi ai hotărât să utilizezi myfreevin.com pentru a intra în posesia unui raport complet. Ce aştepţi să primeşti?

Vei descoperi  detaliile legate de întreţinere: vizitele la service, reparaţii, piese componente înlocuite, număr de proprietari. Descoperi dacă maşina este în evidenţă poliţiei că fiind furată, numărul de kilometrii reali, îmbunătăţiri şi nu numai.