Ce este vopseaua epoxidica?

Autor: Comunicat
21 Jan 2022
Ce este vopseaua epoxidica?

Rasina epoxidica vs. vopseaua epoxidica

Solutiile de realizare a finisajelor, in cazul unei renovari interioare, indiferent daca este vorba despre o constructie rezidentiala sau una industriala, s-au diversificat foarte mult. O astfel de solutie, care poate fi folosita in orice tip de amenajare, este vopseaua epoxidica. Acest tip de vopsea este unul foarte versatil, putand fi aplicat atat pe podele, cat si pe pereti, caracteristica principala fiind rezistenta ridicata.

Rasina epoxidica reprezinta denumirea generica pentru o gama foarte variata de produse industriale, care sunt folosite ca solutii intr-o multime de aplicatii, cum ar fi electronica si electrotehnica, acoperirea metalelor, in constructii, pentru obtinerea unor materiale plastice cu proprietati speciale, pentru fabricarea vopselelor si adezivilor.

Vopseaua epoxidica are in formula sa rasina epoxidica si este folosita pentru realizarea finisajelor podelelor sau peretilor. Totusi, este recomandat ca acest tip de vopsea sa fie folosita numai pentru interior, deoarece rezistenta la razele UV este una destul de redusa.

Vopseaua epoxidica, impreuna cu diferite tipuri de intaritor, a fost folosita in special in domeniul industrial, dar in ultima perioada, aceasta a inceput sa fie folosita si constructiile si renovarile din domeniul rezidential.

Daca vopseaua epoxidica este folosita pentru pardoseli si pereti, rasina epoxidica poate fi folosita pentru repararea fisurilor, in domeniul constructiilor, dar si pentru finisaje realizate pe suprafete din lemn.

Avantajele utilizarii vopselei epoxidice

Cum aspectul care defineste cel mai bine vopseaua epoxidica este rezistenta, acesta reprezinta si unul dintre principalele avantaje pentru care oamenii au inceput sa foloseasca acest tip de vopsea in tot mai multe situatii. Durata de viata a acesteia este una indelungata, avand o rezistenta ridicata inclusiv la umezeala.

De asemenea, pot fi alese diferite modele de vopsea epoxidica, aceasta fiind disponibila sub o varietate foarte mare de culori si modele: cu fulgi, cuart colorat, combinatii de culori sub un strat transparent. Unele dintre cele mai variate culori si modele de pardoseli epoxidice pot fi gasite la SP House World.

Un alt avantaj important, de care oamenii tin cont, este faptul ca suprafetele pe care este aplicata vopsea epoxidica sunt foarte usor de intretinut, in cazul unei defectiuni fiind simplu de reparat. Totusi, este necesar ca vopseaua epoxidica sa fie aplicata corect, astfel incat sa isi mentina calitatea si durabilitatea.

In ce aplicatii se utilizeaza vopseaua epoxidica?

Vopseaua epoxidica poate fi folosita cu succes in domeniul constructiilor, dar datorita proprietatilor sale – protectia impotriva umiditatii si rezistenta la coroziune – aceasta poate fi folosita si in cadrul altor aplicatii.

De exemplu, vopseaua epoxidica este foarte potrivita pentru domeniul auto, ca un prim strat inainte de aplicarea vopselei finale sau chiar pentru constructia navelor, al caror contact cu apa este permanent.

Totodata, aceasta este foarte potrivita si pentru cladirile care au rol sanitar – spitale, cabinete medicale – fabrici alimentare sau chiar farmaceutice, spatii in care mediul steril este esential.

Vopseaua epoxidica nu trebuie confundata cu rasina epoxidica, insa avantajele pe care le aduce sunt motivul pentru care aceasta este folosita in atat de multe aplicatii.