Ce este un deget in resort? Sau degetul care se blocheaza

19 Jan 2022
Ce este un deget in resort? Sau degetul care se blocheaza

Mana este una dintre cele mai importante parti ale anatomiei umane. Este o unealta complexa care poate oferi un control motor precis si fin (cum ar fi bagarea unei ate intr-un ac), dar si o putere extraordinara (cum ar fi deschiderea unui borcan sau prinderea si tinerea obiectelor foarte grele). Aceasta capacitate ne permite sa indeplinim o varietate de sarcini in viata noastra de zi cu zi.

Mana este compusa dintr-o retea complexa de tendoane, ligamente, muschi si oase care, atunci cand functioneaza corect, produc tranzitia lina a deschiderii (extensiei) si inchiderii (flexiei) degetelor noastre. Acestea sunt miscari relativ simple, pe care le facem usor… pana cand se schimba ceva. O afectiune foarte frecventa care interfereaza cu functionarea normala a mainii este cunoscuta sub numele de deget in resort.

​Ce este degetul in resort?

Cunoscut si sub numele de “trigger finger” sau tenosinovita stenozanta, degetul in resort este o tulburare de functie a mainii ce se remarca prin blocarea unui deget de la mana in palma. Atunci cand degetul bocat se indreapta prin fortare, se simte o pocnitura mai mult sau mai putin dureroasa.

Degetul in resort este asociat cu disfunctia degetului afectat si cu durere la nivelul mainii.

​Cauze

Degetul in resort este cauzat de inflamatia si ingrosarea unei zone a tendonului flexor. Ca urmare, se dezvolta un nodul voluminos pe tendon, ce cauzeaza blocarea alunecarii acestuia prin tunel – scripete. Locul in care apare acest blocaj, respectiv pocnitura, este baza degetului.

​Simptome

Persoanele ce sufera de tenosinovita stenozanta se plang, in general, de o senzatie de prindere sau de pocnitura la baza degetului, dar si de durere sau disconfort in palma mainii afectate. Desi unii oameni au dureri, altii se confrunta cu aceste pocnituri nedureroase. Acest lucru poate duce la rigiditatea degetelor. Rigiditatea apare cel mai frecvent dupa perioade de inactivitate, cum ar fi dimineata. In cazuri mai severe, degetul afectat se va bloca complet in palma sau nu se va mai putea indoi, deoarece tendonul iritat nu mai poate trece prin scripetele palmar.

Un video explicit cu stadiile de blocaj il poti vedea mai jos:

https://youtu.be/3TQD3OqMlR4

​Metode de tratament

Tratamentul pentru tenosinovita stenozanta depinde de severitatea simptomelor. Nu este o afectiune periculoasa. Nu provoaca artrita sau leziuni ale tendonului. Cand este indicat tratamentul, strategia este fie de a micsora inflamatia tendonului, fie de a mari scripetele sau ligamentul anular afectat.

Metodele nechirurgicale recomandate includ repaus functional al degetului si fixarea acestuia intr-o atela, aplicarea locala de substante antiinflamatoare sau infiltratii in teaca tendonului cu corticosteroizi.

Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor grave de deget in resort. Acesta implica interventia asupra scripetelui sau ligamentului anular in vederea largirii lui, in asa fel incat tendonul sa poata aluneca liber, fara niciun obstacol.

In urma interventiei chirurgicale, blocajul degetului dispare imediat, iar recuperarea este usoara si rapida. De stiut, de asemenea, ca operatia este cea mai sigura metoda de tratament pentru deget in resort, deoarece elibereaza sigur si fara risc de recidiva blocajul tendonului.

Citeste articolul complet pe bestetic.ro