Ce este intabularea si de ce este ea necesara

10 Dec 2019

Daca vreti sa stiti daca documentele unei proprietati sunt in buna regula ori daca exista diverse probleme ale proprietatii, in acest caz proprietatea trebuie sa fie intabulata.

O intabulare inseamna inscrierea intr-o Carte Funciara a dreptului de proprietate al dumneavoastra sau a altor variate sarcini. Lipsa intabularii inseamna ca imobilul respectiv nu are setul intreg al actelor de proprietate si acesta nu poate sa fie instrainat ori disponibil pentru operatiuni cu privire la dreptul de proprietate asupra acestuia. Pentru a efectua o intabulare puteti gasi un profesionist care sa va ajute pe website-ul Firmecadastru.net.

Trebuie facuta intabularea?

Inscrisul realizat in Cartea Funciara (asa-numita intabulare) este echivalentul cartii de identitate a unei persoane. Inscrierea este deosebit de importanta, intrucat in momentul inscrierii, dreptul de proprietate va deveni opozabil fata de diversi terti (adica acesta este valabil nu doar intre partile semnatare ale actului de proprietate, dar si restului lumii). Mai precis, se poate spune ca sunteti proprietarul efectiv al unui imobil, doar dupa realizarea etapei acestea.

 Care sunt consecintele daca nu inscriem proprietatea, documentele, faptele si raporturile juridice efective in Cartea Funciara?

In cazul in care nu s-a realizat formalitatea de publicitate, iar ea nu era prevazuta expres de lege ca avand cu caracter constitutiv, atunci drepturile, actele ori faptele juridice care sunt supuse publicitatii nu sunt opozabile tertilor, cu exceptia cazului in care se probeaza ca acestia au luat la cunostinta de ele pe alte cai.

Atunci cand legea stipuleaza ca simpla cunoastere a faptului nu suplineste lipsa publicitatii, absenta sa poate fi invocata de orice parte interesata, inclusiv de catre tertul care a luat la cunostinta, pe alte cai, dreptul, faptul, actul sau raportul juridic care este supus acestei publicitati.

Dar, in toate cazurile, simpla luare la cunostinta asupra dreptului, faptului, actului sau raportului juridic in discutie nu suplineste lipsa publicitatii si fata de diverse alte persoane decat terta persoana care, in realitate, le-a cunoscut.