Ce este factoringul și cum poate fi de folos companiilor românești mici?

Utilizând avantajele unui contract de factoring, firmele autohtone interesate pot să obțină capitalul de care au nevoie imediat în baza unor facturi pe care le au de încasat după un anumit termen. 

Caracteristicile factoringului 

Cel mai evident beneficiu pe care o firmă (denumită aderent) îl are prin încheierea unui contract de factoring este eficientizarea cash flow-ului, flux de numerar vital pentru respectiva companie. Acest lucru se face prin preluarea creanței față de debitor de către factor pe baza perceperii unui comision. Apoi, factorul are dreptul de a face orice acțiune legală necesară pentru recuperarea datoriilor respective. 

Principiile generale care stau la baza unui contract de factoring

1. Universalitatea 

Prin acord scris, este convenită obligația clientului (aderentului) de a se angaja să atribuie toate sau doar o parte din facturile sale pentru vânzările de bunuri sau prestările de servicii care provin din activitățile sale normale comerciale, prezente și/ sau viitoare factorului.

În plus, firma (aderentul) este de acord să supună factorului spre aprobare toate operațiunile legate de respectivele creanțe pe care cumpărătorii săi le propun.

În consecință, operațiunile aprobate trebuie să i se transmită factorului. Dacă există credite scutite de obligația de a fi transferate, acestea trebuie individualizate expres, în ceea ce privește numele debitorilor sau natura fiecărei operațiuni. Acest lucru este necesar, de exemplu, în cazul în care există încheiate contracte de factoring cu mai mult de un singur factor, ceea ce limitează atribuțiile.

2. Exclusivitatea 

În factoringul național și în unele modalități specifice factoringului internațional, există un principiu conform căruia există un acord implicit privind exclusivitatea performanței factorului și interzicerea clientului (aderentului) să angajeze alt factor pentru aceeași factură. 

3. Transferul creanțelor se face către factor 

Această obligație se referă la atribuirea creanțelor incluse în contract, pe întreaga perioadă a contractului factorului, respectând toate aspectele formale cerute de legislație.

În cazul în care titlurile de valoare garantate pentru acest factor sunt transferate, clientul este obligat să livreze documentația justificativă. 

4. Garantarea legitimității și validității creditelor atribuite 

Clientul este obligat să garanteze factorului legitimitatea și validitatea creditelor atribuite, ceea ce implică garantarea existenței și validității formale a acestora. 

5. Neamestecul în colectarea creditelor care sunt atribuite 

Clientul are obligația să nu facă bonusuri și nici să fie de acord să modifice valoarea creditelor alocate și, în general, să se abțină de la orice intervenție fără autorizarea prealabilă a factorului. În plus, factorul trebuie să livreze orice plată care îi va fi efectuată, precum și să transmită orice informație aflată la cunoștința sa despre situația unui debitor.

Instant Factoring, o soluție la un click distanță de tine!

Instant Factoring este soluția la îndemâna ta dacă ai nevoie de cash rapid. Întregul proces de evaluare a riscului și managementul operațiunilor este automatizat și complet digitalizat, totul desfășurându-se în viteză și transparență maximă, fără solicitarea de acte suplimentare pentru sume de până la 50.000 lei. 

Un aspect extrem de important este cunoașterea faptului că acest instrument modern de finanțare poate fi utilizat, nu doar de către firme, ci și de persoanele fizice autorizate (PFA). Ai la dispoziție un calculator online prin care poți vedea din start ce sumă poți să obții încheind un astfel de contract online.

Procedura descrisă în detaliu pe www.instantfactoring.com este următoarea:

  • Îți creezi un cont gratuit în care dai niște date esențiale pentru a ți se verifica afacerea.
  • Completezi și trimiți o  cerere de factoring/vânzare creanțe (deocamdată doar în lei).
  • Aștepți verificarea datelor de către echipa Instant factoring (în maxim 2 ore primești un răspuns).
  • Primești banii (în maxim 24 de ore de la acceptarea facturii).

 

Mai simplu nici că se poate, nu-i așa?