Câte tipuri de motocoase există și cum faci alegerea potrivită

19 Jan 2021
Câte tipuri de motocoase există și cum faci alegerea potrivită

Visezi la o grădină îngrijită, cu un gazon proaspăt tuns? Ei bine, grădina necesită timp, grijă și efort. De preferat, cât mai puțin efort. Și tocmai pentru a nu munci până la epuizare, e necesar să alegi uneltele potrivite pentru casă și pentru grădină. Astăzi îți vom vorbi, așadar, despre principalele tipuri de motocoase și cum să o alegi pe cea potrivită pentru grădina ta!  

Tipuri de motocoase  

Motocoasele sunt utilaje necesare atunci când vine vorba de îngrijirea grădinii. Ele sunt folosite pentru tăiat iarba din grădini, tăierea buruienilor sau a arbuștilor mici ori a gardurilor vii.   

Alegerea unui motocoase se face în funcție de tipul lucrărilor pe le vei desfasura, de cât de intens vei folosi motocoasa, de lungimea și greutatea acesteia, de zgomot, de fiabilitate, tipul de combustibil sau autonomie. Pe piață există numeroase tipuri de motocoase ce pot răspunde oricărei necesități, așa că iată-le pe fiecare în parte!  

Tipuri de motocoase în funcție de tipul de alimentare  

 • Motocoase pe benzină  
 • Motocoase electrice cu fir  
 • Motocoase cu acumulatori  

 Tipuri de motocoase în funcție de puterea motorului  

 • Motocoase hobby  
 • Motocoase semiprofesionale  
 • Motocoase profesionale  

Tipuri de motocoase în funcție de tipul de motor  

 • Motocoase cu motor în 2 timpi  
 • Motocoase cu motor în 4 timpi  
 • Motocoase cu motor electric  

Tipuri de motocoase în funcție de sistemul de tăiere  

 • Motocoase cu lamă metalică 
 • Motocoase cu fir de nailon  
 • Motocoase cu sistem dual de tăiere  

Cum alegi motocoasa potrivită  

Alegerea motocoasei în funcție de suprafața grădinii 

Pentru grădini cu suprafața mică, de 100 mp, este recomandată alegerea unei motocoase electrice, pe care să o poți manevra cu ușurință. În cazul în care grădina ta are o suprafață de 200-300 mp pătrați, cea mai bună motocoasă este una de putere medie, ideală pentru tunderea și toaletarea gazonului. Mai ales că poți găsi motocoase la cel mai bun preț ce-ți vor servi la îngrijirea grădinii! Dacă suprafața pe care o deții depășește 500 mp, atunci o motocoasa pe benzină este soluția ideală.  

Alegerea motocoasei în funcție de puterea motorului  

Dacă vrei să alegi motocoasa potrivită pentru grădina ta, e important să ții cont și de puterea motorului. Dacă o folosesti ocazional, o motocoasă hobby este modelul de care ai nevoie. Motocoasele semiprofesionale au o putere mare și sunt excelente pentru suprafețe de teren cuprinse între 100-500 mp. Dacă te consideri un profesionist și grădina ta depășește 600 mp, atunci motocoasele profesionale sunt cele de care ai nevoie.  

Alegerea motocoasei în funcție de sistemul de tăiere  

Motocoasele cu fir de nailon sunt destinate taierii ierbii, pe când motocoasele cu lamă metalică sunt ideale atunci când ai grădina plină de vegetație cu tulpini mai dure. Motocoasele cu sistem dual de tăiere permit atât folosirea nailonului, cât și a lamelor metalice și sunt ideale pentru un aspect impecabil al grădinii.  

Ține cont de sugestiile de mai sus pentru a alege motocoasa potrivită pentru nevoile tale de îngrijire și toaletare a grădinii!