Când trebuie să schimbi ștergătoarele auto?

14 Aug 2020
Când trebuie să schimbi ștergătoarele auto?

Ștergătoarele sunt, probabil, unele dintre cele mai subestimate componente ale mașinii. Chiar dacă se activează la o simplă apăsare de buton și singurul lucru pe care îl fac este o mișcare repetitivă, ele merită  pe deplin atenția noastră. 

Ștergătoarele auto îndură condiții extreme: de la ger la caniculă; de la ploi torențiale și grindină la viscol. Deseori, trebuie să funcționeze ore întregi fără pauză. Pentru niște piese alcătuite din metal subțire și cauciuc sau silicon, solicitarea este destul de mare. Tocmai de aceea, ștergătoarele au durabilitate redusă în comparație cu majoritatea pieselor auto. În acest articol, vei afla când trebuie să le schimbi, ca să ai mereu siguranța unei călătorii liniștite cu mașina ta.

Ce spun experții

Cunoscătorii din industria auto recomandă înlocuirea ștergătoarelor la un interval cuprins între 6 și 12 luni. Schimbarea lor depinde de condițiile în care funcționează și de materialul din care sunt fabricate. O climă blândă, fără temperaturi extreme, le favorizează. În ce privește materialul, există trei variante:

  • Cauciuc obișnuit. Ștergătoarele din cauciuc sunt accesibile, dar rezistă cel mai puțin.   
  • Cauciuc aditivat. Este un cauciuc tratat cu diferite substanțe, astfel încât să-și păstreze flexibilitatea mai mult timp și să reziste mai bine la uzură.
  • Silicon. Ștergătoarele din silicon rezistă cel mai bine, uneori mai mult de un an, chiar dacă sunt folosite intens. Sunt, însă, cele mai costisitoare.

Ce spun ștergătoarele

De cele mai multe ori, ștergătoarele auto îți transmit chiar ele anumite semne care indică necesitatea înlocuirii lor. Dacă identifici oricare dintre următoarele probleme la ștergătoarele autoturismului tău, este cazul să le schimbi.

Fac zgomot

Când ștergătoarele “tremură” sau scârțâie pe parbrizul ud, înseamnă că nu păstrează contactul cu geamul pe toată durata mișcării. Acest lucru nu doar provoacă  un sunet iritant, dar nici curățarea nu se mai realizează corespunzător.

Lasă dungi sau murdărie persistentă

Când ștergătoarele tale lasă linii de lichid sau o peliculă persistentă, deși stropești cu lichid de parbriz, este clar că sunt murdare și trebuie înlocuite. Uneori, curățarea lor cu o cârpă poate rezolva problema, dar, dacă situația persistă, schimbarea ștergătoarelor devine necesară.

Prezintă semne de uzură

Dacă elementul de cauciuc sau silicon este neted și pare intact, totul este în regulă. Dacă este fisurat ori rupt în anumite locuri, trebuie să iei în considerare achiziționarea unor ștergătoare noi.

Sunt îndoite

Îndepărtarea gheții, spălarea parbrizului sau chiar curățarea neatentă a lamelor pot îndoi ștergătoarele. Chiar dacă par să funcționeze corect, ștergătoarele îndoite nu vor face contact cu geamul în mod corespunzător. 

Lasă zone neșterse

Poți observa această problemă când plouă tare. Dacă lamele nu ating colțurile sau anumite puncte ale parbrizului, înseamnă că au fost cumva deteriorate. 

Ștergătoarele, importante pentru siguranța ta

Vizibilitatea este un factor esențial pentru siguranța în trafic, mai ales pe timp de furtună sau ninsoare abundentă. Ștergătoarele uzate sau care funcționează necorespunzător pun atât viața șoferului în pericol, cât și viețile celorlalți participanți la trafic. Pe piață se găsesc multe modele de ștergătoare auto, însă este important să îți achiziționezi ștergătoare auto de calitate și să le înlocuiești la timp.