Beneficiile înotului pentru dezvoltarea armonioasă a celor mici

Dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor reprezintă un obiectiv important pentru adulți. Mișcarea este esențială în buna creștere a celor mici, iar pentru asta există un sport ce poate fi practicat indiferent de vârstă – înotul. Acesta ajută copilul să se dezvolte la maximul potențialului său, din punct de vedere fizic, cognitiv și emoțional. Înotul are multiple implicații pozitive pentru sănătate, fiind o activitate simplă ce stimulează organismul lor sensibil. Iată câteva dintre principalele beneficii ale acestui sport:

Tonifiază și dezvoltă mușchii

Înotul contribuie la buna dezvoltare a umerilor, spatelui și pieptului. În timpul unei sesiuni de înot, două treimi din întreaga suprafață musculară este pusă în mișcare, iar astfel copiii obțin un corp rezistent și armonios.

Dezvoltă articulațiile membrelor și ale coloanei vertebrale

Această formă de exercițiu fizic antrenează întregul organism, dar fără a pune presiune pe articulații, ca alte tipuri de sport. Cei mici devin mai flexibili dacă practică înotul, mai ales că încheieturile lor sunt firave și vulnerabile.

Susține sănătatea inimii

Înotul favorizează oxigenarea și stimulează activitatea cardiacă. Inima bate mai tare pentru a pompa sânge mai repede, astfel că oxigenul ajunge la celule și așa este îmbunătățită circulația la nivelul vaselor de sânge, reducând apariția bolilor cardiovasculare. De aceea înotul ar trebui practicat de la vârste cât mai mici, în piscine gonflabile sau bazine speciale.

Îmbunătățește funcțiile motrice

Datorită acestei activități fizice, copiii își dezvoltă mai ușor funcția de echilibru, își coordonează mai bine mișcările. Înotul le consolidează rezistența și chiar îi ajută să prindă mai bine cu mâinile obiectele din jurul lor.

Întărește sistemul imunitar

S-a observat că micuții care practică acest sport în mod regulat au o imunitate mai bună și fac față răcelilor, bolilor sau infecțiilor. De altfel, înotul reduce chiar și severitatea și frecvența episoadelor astmatice, pentru că îmbunătățește capacitatea pulmonară a copiilor.

Accelerează dezvoltarea cognitivă

Mișcările pe care copiii le le fac în timpul înotului ajută creierul să creeze tipare neuronale mai complexe. În acest sens, micuții își îmbunătățesc capacitățile lingvistice, rapiditatea cu care învață să scrie sau să citească, fiind mai avansați cu aproape un an față de cei care nu desfășoară această activitate.

Combate obezitatea infantilă

De-a lungul ultimilor 30 de ani, obezitatea infantilă s-a dublat la copii, devenind o preocupare majoră pentru părinți și medici. Înotul este un sport care asigură controlul greutății de la vârste fragede. Acesta reprezintă unul dintre cei mai importanți aliați în lupta cu kilogramele în plus, mai ales că este greu să le impui copiilor o limită când vine vorba de alimentație.

Înotul este un sport potrivit pentru sănătatea celor mici, dar și unul distractiv. Această activitate este potrivită pentru majoritatea copiilor, de aceea medicii recomandă să fie practicată de la vârste foarte mici. Orele de educație acvatică pot începe chiar și de la 4 luni, așa că încearcă să le asiguri micuților tot sprijinul de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios din primele luni de viață.