Beneficiile aduse de ISO 14001 afacerii tale

02 Sep 2020
Beneficiile aduse de ISO 14001 afacerii tale

Una dintre principalele direcții în care este normal să se îndrepte o afacere  este și cea în care dă ceva înapoi comunității. Dar, până să se ajungă acolo, important este să aibă grijă să nu o afecteze negativ. Cum se poate garanta acest lucru? Ei bine, prin obținerea unui certificat ISO 14001 – Sistem de management de Mediu. În articolul de față vom intra în detalii în ceea ce privește această certificare și îți vom aduce la cunoștință câteva dintre avantajele obținerii acestei certificări. 

Ce este de fapt ISO 14001 

Așa cum îi spune și numele, ISO 14001 este un sistem de management al mediului care contribuie la scăderea la nivel minim a poluării mediului înconjurător. De asemenea, un alt obiectiv important este și reducerea risipei de energie. Prin certificarea și implementarea standardelor conform ISO 14001, firma devine mult mai competentă și mai blândă cu mediul înconjurător prin respectarea cerințelor populației, ale cumpărătorilor și, desigur, ale administrațiilor. Deviza declarată a acestui standard este susținerea protecției mediului și prevenirea poluării prin aplicarea unui management sistematic de mediu, luând în calcul zonele și activitățile care au sau ar putea avea un impact direct asupra acestuia. 

În funcție de domeniul de activitate al firmei, aceste cerințe vor fi diferite și se vor aplica în diverse moduri. Obținerea certificării semnifică faptul că operați în cele mai bune condiții. 

Cât costă certificarea ISO 14001? 

Costurile pentru obținerea acestei certificări pot varia în funcție de complexitatea proiectului și de compania care se ocupă cu consultanța de mediu. Tot ce trebuie să faci este să trimiți o cerere de ofertă și vei primi o estimare. 

Care sunt etapele unei certificări conform standardelor ISO

Găsești mai jos cei mai comuni pași pe care îi presupune o certificare ISO:

  • Pregătirea și clasificarea documentației în vederea certificării;
  • Demararea procesului de certificare;
  • Certificarea inițială ce presupune analiza documentației prezentate și auditul de certificare;
  • Validarea proiectului și înregistrarea certificatelor;
  • Emiterea certificatelor și a siglelor aferente;
  • Primul audit de supraveghere, după un an de activitate de la data certificării;
  • Al doilea audit de supraveghere, după doi ani de activitatea de la data certificării. 

După trei ani se poate trece la etapa de recertificare care este mult mai simplă decât cea de certificare și presupune un cost mai redus. 

Avantajele obținerii Certificării ISO 14001

Există nenumărate avantaje de care vei beneficia în urma obținerii certificării: 

  • vei avea posibilitatea participării la licitații și achiziții publice;
  • îți vei îmbunătăți imaginea companiei în fața publicului; 
  • îți va crește valoarea și în ochii partenerilor de pe piața internă și chiar internațională. performanța ta de mediu va crește văzând cu ochii. 

Și da, pentru că suntem conștienți de faptul că o afacere presupune profit la final de zi, îți putem spune că obținerea certificării va influența în mod pozitiv și bugetul. Vei reduce categoric costurile de gestionare a deșeurilor, costurile de distribuție și vei face economii ale consumului de energie și de materiale. 

Nu ezita să iei o decizie mai bună atât pentru compania ta, cât și pentru mediul înconjurător!