Activitățile artistice de grup pregătesc copilul pentru viața de adult

Știai că realizarea unui colaj sau a unei planșe îl poate face pe cel mic mai încrezător în forțele proprii? Sau că modelajul din lut îl ajută să pătrundă în tainele matematicii sau ale fizicii?

Citește mai departe totul despre beneficiile pe care copilul tău le câștigă pictând, modelând sau desenând alături de alți copii și nu numai.

  • Încurajarea independenței

Pictura sau lucrul manual îi încurajează pe cei mici să experimenteze fără teama de a greși. Arta este contextul ideal în care copiii pot găsi propriile soluții, fără să mai ceară ajutorul celor mai mari. Copiii își aleg singuri opțiunile – culori, forme, pe care să le aplice după propria logică, fără a căuta corespondentul lor în realitate.

  • Contactul social

Arta este o formă excelentă pentru cel mic de a-și depăși timiditatea și a răspunde interacțiunilor cu cei din jur. Fie că este vorba de profesor, părinți sau colegi, copiii învață să converseze, să facă schimb de idei, materiale sau păreri.

  • Eliminarea stresului

Lucrul manual, desenul, pictura, modelajul sunt activități în care chiar și adulții se refugiază după o zi de stres la muncă. Obiceiurile artistice ajută la reducerea stresului și ajută adulții și copiii deopotrivă să își canalizeze energia într-o direcție utilă.

Descoperă în magazinul nostru online casutacujucarii.ro, astfel de jucării și instrumente de lucru manual – plastilină, set de unelte din lemn, bandă magnetică, lipici pentru lemn, trusă de cusut, set de modelaj, forme de polistiren, plus multe altele.

  • Învață să aibă răbdare

Atunci când încep să lucreze la un proiect comun, cu durată de câteva ore sau zile, juniorii vor învăța singuri arta răbdării. Când lucrează cu pasiune și interes, copiii vor realiza singuri că superficialitatea poate compromite rezultatul a câtorva ore de efort.

  • Îmbunătățirea imaginii de sine

Materializarea unui proiect la care s-a depus efort, contribuie masiv la încrederea în forțele proprii. Și acest lucru este simplu de înțeles. Culorile alese, formele aplicate, materialele incluse sunt decizii pe care copiii le-au luat singuri. Când acestea sunt recompensate de profesor sau părinți, copiii încep să simtă controlul asupra hotărârilor pe care le iau și vor fi mai deschiși la inițiative noi de grup.

Cu puțină încurajare din partea adulților, copiii vor fi capabili să transforme materiale simple în rezultate spectaculoase. Pe viitor, vor aplica aceeași tactică și în diverse situații de viață.

Ce recomandăm copiilor – proiecte șablon sau libere?

Există două categorii de lucru manual: proiecte care respectă o structură prestabilită, cu pași de urmat după un șablon și cele la libera alegere. Prima dezvoltă gândirea critică, abilitățile de coordonare mână-ochi, puterea de concentrare și atenția la etapele instructajului.

A doua variantă este cea liberă, fără o structură clară, în care primează procesul de creație. Această soluție stimulează gândirea liberă, îi îndeamnă să fie flexibili în gândire și să dea propriile interpretări asupra unui lucru din realitate.

Întrucât ambele modalități creative au beneficii particulare, cel mai bine este să le combinăm pentru a descoperi ce li se potrivește mai bine copiilor.