6 produse preferate de români pentru amenajarea casei

30 Mar 2021
6 produse preferate de români pentru amenajarea casei

Deși fiecare dintre noi are un stil preferat, în ceea ce privește amenajarea locuinței, există câteva elemente de decor la care cu greu putem renunța. Pe alocuri chiar, am reușit să găsim soluții care să ne convină și care puse într-un ansamblu, să constituie imaginea idilică a caselor noastre ideale. Dacă ești curios să afli care sunt produsele preferate de români în ceea ce privește amenajările interioare, iată care sunt acestea.

Parchetul

Deși în multe altă țări parchetul a fost înlocuit treptat cu piatra naturală, de tipul granitului sau al travertinului, sau chiar cu elemente speciale de pardoseală cu rășină epoxidică, la noi încă funcționează foarte bine pardoselile acoperite cu parchet. Da, parchetul este unul dintre elementele de amenajare pe care românii efectiv îl iubesc pentru că, alături de plinte, constituie un element de arhitectură care este nu doar estetic, ci și foarte practic. 

Parchetul este preferat în zonele cu trafic relativ redus, cum ar fi dormitoarele sau livingurile, iar adesea este ales pe considerentul că oferă suprafețe rezistente, dar și călduroase, mai ales raportat la numărul mic de case și apartamente care au instalate sisteme de încălzire în pardoseală.

Gresia și faianța

Aceste două elemente sunt deja arhicunoscute în România, deoarece populația țării a utilizat din plin aceste sisteme de acoperire. Cumva însă, în ultimii ani, a apărut și o cerere destul de fluctuantă și pe partea de piatră naturală, adică marmură, travertin și granit, însă prețul relativ mare pentru aceste produse i-a făcut pe utilizatori să se îndrepte către variante mai ieftine, însă aproape cu aceleași caracteristici.

Tapițeriile

Noi ca români iubim confortul și ne plac spațiile călduroase și intime. De aceea, de cele mai multe ori, puși să aleagă între elemente moderne de decor, simpliste și elemente tapițate, românii vor alege tapițeriile. Cu siguranță alegerea are la baza și criterii estetice, însă obișnuința noastră de a ne căuta spații în care să ne găsim liniștea afundându-ne în materiale cât mai noi iese la iveală. 

În același registru putem vorbi și despre textile deoarece acestea fac parte integrantă din modul în care ne amenajăm locuințele.

Covoarele

În vreme ce stilul scandinav, spre exemplu sau stilul industrial, aduc în discuție zone de pardoseală care sunt complet expuse, românii încă preferă covoarele. Mai mult decât atât, se respectă adesea tradiția folosirii covoarelor din materiale naturale, covoarele din lână fiind foarte apreciate chiar și în prezent. Acestea oferă confort termic și izolare, dar și suprafețe foarte rezistente și estetice în timp.

Perdele și draperii

 

În vreme ce alte populații folosesc intens jaluzelele,storurile sau alte tipuri de sisteme pentru blocarea luminii în cazul suprafețelor vitrate, la noi încă sunt folosite, și chiar cu mare succes, perdelele și draperiile. Adevărul este că aceste produse pentru amenajare oferă senzația unui spațiu boem, care aduce ușor cu parfumul anilor în care stilul clasic era de bază. 

Perdelele se aleg de cele mai multe ori în nuanțe neutre, în vreme ce draperiile sunt în strânsă legătură cu textura și culoarea tapițeriilor din locuință. Dacă ai o canapea verde smarald, atunci draperiile vor fi din velur, în aceeași culoare. La fel, și pentru celelalte culori, alegerile se fac în același mod, respectând cromatica și stilul ales pentru locuință.

Piatra naturală și cărămida aparentă

Loiali produselor naturale, integrăm foarte bine aceste tipuri de elemente în casele noastre. Placăm șemineele și realizăm pereți decorativi din cărămidă aparentă, iar amenajările cu aceste material nu se opresc aici. 

Suntem creativi și este important că în ultimii ani asistăm la o reîntoarcere la natură, la materiale cât mai naturale și simpliste, dar care să nu ne dea bătăi de cap în ceea ce privește poluarea. 

 

Noi, românii, căutăm în permanență să integrăm ideile moderne în concepte tradiționale și insistăm să ne păstrăm obiceiurile, chiar și la nivel de amenajare a casei. Din fericire, nu e nimic rău în asta, deoarece uneori autenticitatea exact acest lucru înseamnă, adică alegerea unor elemente specifice care să ne reprezinte, iar același lucru se poate spune chiar și despre locuințele noastre. Ele ne reprezintă și ne reflectă personalitatea și spun despre noi că suntem statornici și cu gusturi bune chiar și la nivel de amenajare interioară.