6 lucruri de știut înainte să decorezi bucătăria cu piatra naturală

Atunci când vrei să decorezi bucătăria, opțiunile sunt aproape nelimitate, dacă privim la multitudinea de oferte de materiale de construcții. Tendința modernă este aceea de a folosi piatra naturală pentru decorarea bucătăriilor, îndeosebi pentru durabilitatea și frumusețea sa.

Piatra decorativă naturală oferă un finisaj deosebit, fiind specială tocmai datorită modelului, ce nu poate fi reprodus. 

Piatra decorativă naturală nu se rostuiește

Montajul plăcilor de piatră naturală se realizează într-un mod similar cu placările ceramice uzuale, doar că, la piatra decorativă, rosturile nu sunt necesare. Îmbinarea se face direct între plăci, fără spații libere, lucru care nu influențează aspectul final. Din contră, suprafața placată va avea un aspect special, datorită nuanțelor folosite, cu o ușoară tentă de tradițional amestecată cu modern.

Piatra decorativă se aplică atât la interior cât și la exterior și are nevoie de impermeabilizare

O dată montată, piatra naturală trebuie să fie curățată și mai apoi impermeabilizată, pentru a obține cele mai bune rezultate. Este important să faci acest lucru pentru a proteja cât mai bine finisajul, mai ales dacă acesta este expus la condiții meteo extreme, dacă vorbim despre bucătării de vară, spre exemplu.

Piatra naturală se poate aplica peste termosistem

În anumite condiții, piatra naturală poate fi aplicată peste sistemul de izolare, aici intervenind considerentele constructive. Până la o înălțime de circa 3 metri poți monta peste izolație, în vreme ce la înălțimi de peste 3 metri este necesară o armare superioară, cu plasă de Buzău și dibluri, pentru a asigura stabilitatea termosistemului. Greutatea plăcilor ar putea fi, în acest caz foarte mare, lucru care ar putea conduce către un colaps al întregii structuri.

Piatra decorativă se îngrijește cu ușurință

În ciuda aspectului reliefat, piatra decorativă se întreține cu ușurință, mentenanța făcându-se prin curățare și prin folosirea unor substanțe cu rol de protecție. Consultă specificațiile specialiștilor ca să vezi ce substanțe trebuie să folosești, în funcție de tipul de piatră. 

Piatra decorativă nu se aplică fără curățarea prealabilă a substratului

Ca în cazul oricărui tip de placare ceramică și piatra decorativă are nevoie de un substrat curat, astfel încât să poată fi realizată aderența. Fără a asigura acest aspect, riști să pui în pericol lucrarea, ceea ce înseamnă timp și bani pierduți. Substratul trebuie să fie curat și nivelat, astfel încât adezivul să poată fi întins pe suprafața peretelui și a plăcilor.

Adezivul pentru piatra decorativă se folosește pe întreaga suprafață a plăcilor

Spre deosebire de gresie și faianță, acolo unde din punct în punct se creează o rețea de adeziv, la piatra decorativă acesta se întinde pe întreaga suprafață a plăcilor. Este nevoie să faci acest lucru întocmai, ca să nu lași breșe în ceea ce privește stabilitatea, asigurându-se, astfel, fiecare placă, prin lipirea sa în locul destinat.

Piatra decorativă nu are costuri exagerate, din contră chiar. Dacă pui în balanță prețul plăcilor ceramice, al adezivului și al montajului, plus durata relativă de viață a finisajului, vei vedea că piatra decorativă comandată online e o afacere cu mult mai bună.

Decorarea bucătăriilor cu acest tip de material va oferi spațiului o imagine de ansamblu cu adevărat specială, pentru că uniformitatea și culoarea pietrei naturale vor contribui la un efect de supradimensionare.