5 obiceiuri care favorizează căderea părului

Căderea părului este o problemă comună atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților. Deși această tulburare poate avea drept cauze diverși factori (ereditatea, îmbătrânirea, vopsitul părului excesiv etc.), există și anumite obiceiuri care favorizează căderea părului.

Obiceiuri care favorizează căderea părului

Iată care sunt factorii care amenință sănătatea părului tău și care favorizează căderea acestuia: 

1 Prea multă căldură asupra părului

Dușurile fierbinți, utilizarea frecventă a uscătorului de păr, a plăcii de întins părul, a ondulatorului și altor dispozitive de acest gen degradează proteinele părului, agresează scalpul și deshidratează firele de păr. Astfel, părul devine subțire și fragil.

2 Produse de hairstyling utilizate în exces

Atunci când ne coafăm, utilizăm anumite produse care să ne facă părul să arate mai bine (fixative, geluri). Acestea conțin alcool și alte substanțe chimice care afectează structura firului de păr, dar și scalpul. Chiar și unele șampoane pot conține chimicale dăunătoare părului, cum ar fi lauril sulfat de sodiu. 

3 Coafuri prea strânse

Obiceiul de a strânge părul prea puternic în coadă afectează foliculii piloși (săculeții prin care firele de păr sunt prinse în scalp), ceea ce duce în timp la căderea părului. 

4 Pieptănarea părului ud

Părul ud este mult mai fragil. Însă mulți dintre noi obișnuim să ne pieptănăm imediat după duș. Părul trebuie lăsat să se usuce înainte de a-l pieptăna și este recomandat să utilizăm pieptenele în locul periei.

5 Stres și dietă dezechilibrată

Stresul excesiv și emoțiile puternice pot cauza în timp căderea părului. De asemenea, o dietă nesănătoasă, săracă în proteine, fier și acizi grași Omega-3 poate favoriza această tulburare. Firul de păr, ca orice structură a corpului, are nevoie de nutrienți pentru a-și menține sănătatea. 

Cum eviți căderea părului?

Iată câteva sfaturi utile pentru a trata și a preveni căderea părului:

  • Nu îți pieptăna excesiv părul și utilizează un pieptene în locul periei! Ai grijă să îl piepteni într-un mod delicat.
  • Nu îți prinde prea strâns părul în coadă!
  • Evită utilizarea frecventă a aparatelor și produselor de styling pentru păr! Încearcă să te coafezi fără să aplici căldură sau chimicale asupra părului.
  • Utilizează șampoane și balsamuri nutritive, care să refacă structura părului.
  • Dacă părul cade excesiv, utilizează tratamente speciale, cum ar fi tratamentul împotriva căderii părului de la Vichy.
  • Mănâncă sănătos și consumă alimente bogate în proteine, fier, dar și în acizi grași Omega 3 – pește gras, carne, uleiuri extravirgine (de in, de măsline, de nuci), nuci, migdale, alune de pădure, unt de arahide, ouă, linte, spanac.
  • Aplică săptămânal măști de păr făcute în casă (cu ouă, uleiuri, ceai verde).
  • Fă sport și efectuează activități relaxante, astfel încât stresul să fie redus.

Așadar, pentru un păr sănătos și puternic, renunță la obiceiurile dăunătoare și adoptă-le pe cele benefice.