5 mituri despre pompele de căldură – demontate!

Pompa de căldură este un dispozitiv prin care se poate transporta căldura dintr-un loc în altul, cu ajutorul unui mecanism. Pompele de căldură se găsesc de cele mai multe ori în frigidere, aparate de aer condiționat sau congelatoare, dar și la încălzirea locuinței. Pentru locuințe se folosesc pompe de căldură sol apă, care folosesc pământul drept sursă primară de energie.

Există o serie de mituri despre pompele de căldură, majoritatea fiind greșite. De aceea, am pregătit o listă cu 5 mituri false despre pompele de căldură și câteva argumente referitoare la acestea.

1. Pompele de căldură se folosesc numai la încălzire.

Este o informație greșită pe care majoritatea oamenilor o consideră adevărată, dar din fericire nu este așa. Pompele de căldură au un sistem care le permite comutarea pe răcire, ceea ce înseamnă că pot fi folosite și pe perioada verii pentru răcirea aerului din casă. În plus, este un lucru pe care chiar îl recomandă producătorii deoarece aerul cald care este preluat din camere este depozitat în pământ și poate fi folosit pe timp de iarnă pentru încălzirea locuinței.

2. Pompele de căldură fac foarte mult zgomot.

Este importantă poziționarea pompei față de casă, însă trebuie să rețineți că nu este un dispozitiv zgomotos, ci în momentul în care încălzește poate avea un nivel de zgomot de cel mult 54-57 dB, ceea ce înseamnă foarte puțin. Acest nivel de zgomot depinde și de poziționarea față de locuință și poate scădea dacă se află la o distanță sau adâncime mai mare.  

3. Pompele de căldură au nevoie de mult spațiu

Trebuie să știți că pompele de căldură au nevoie de o cameră de minim 6 mp, lucru necesar și în cazul în care folosiți un cazan în condensație pe gaz. Nu este un spațiu mare, ci este unul normal și necesar pentru un asemenea sistem.

4. Pompa de căldură are nevoie de revizii dese

Nimic mai greșit decât această informație. Revizia unui asemenea sistem este recomandată la un interval de 2 ani, pentru a putea verifica dacă funcționează normal. Spre deosebire de cazanul în condensație care are nevoie de numeroase revizii, pompa de căldură are nevoie doar de verificarea glicolului care se află pe schimbătorul de căldură, pentru a nu îngheța.

5. Pompele de căldură pot fi folosite doar în clădiri noi.

Pompele de căldură pot fi instalate în orice tip de clădire, indiferent de vechimea ei. Însă, în cazul clădirilor foarte vechi de recomandă o evaluare completă pentru a vedea pe unde există pierderi de căldură. Pierderile de căldură pot afecta funcționarea pompei, lucru pe care îl puteți împiedica dacă reușiți să corectați pierderile de căldură.

Înainte de crede toate informațiile pe care le auziți referitoare la orice tip de dispozitiv, încercați să cereți părerea unui expert înainte de a le lua drept corecte.