4 preparate accesibile pe care să le savurezi într-o vacanță în Grecia

27 Feb 2020
4 preparate accesibile pe care să le savurezi într-o vacanță în Grecia

Dacă plănuiești o vacanță în Grecia, îți propunem să faci o călătorie și în universul culinar al grecilor, pentru că vei descoperi cu siguranță o mulțime de preparate delicioase. Peste tot în lume, bucătăria grecească este renumită pentru varietatea și combinațiile sale de gusturi și arome, dar și pentru faptul că este foarte sănătoasă. Așa că dacă ajungi în Grecia, trebuie neapărat să încerci preparatele tradiționale și să te delectezi la desert cu iaurtul grecesc cu miere și nuci. Iar dacă nu știi ce să alegi din meniu, iată care sunt cele mai populare feluri de mâncare din Grecia!

Gyros

Dacă ai mai mâncat până acum shaorma, atunci cu siguranță îți va plăcea și gyrosul, care este un preparat delicios și mult mai sănătos. Gyros este un preparat cu influențe din Imperiul Otoman, însă de-a lungul timpului a fost adaptat tradițiilor și stilului de viață grecesc. Carnea pentru gyros se prăjește pe rotisorul de kebap, după care se mărunțește și se pune într-o lipie fierbinte, cu ceapă, roșii, cartofi prăjiți și tzatziki. Totuși, unele restaurante din Grecia servesc gyros și la farfurie, așa că poți opta și pentru această variantă, dacă îți este mai ușor să îl mănânci cu ajutorul tacâmurilor. Iar dacă ți-am făcut poftă, nu trebuie să faci o vizită până în Grecia, pentru că poți comanda un gyros de la Nikos oricând, folosind aplicația Food Panda.

Souvlaki

Putem spune că Souvlaki este similar cu gyrosul, însă diferența constă în modul de preparare al cărnii. Dacă la Gyros, carnea se prăjește pe o țepușă verticală și se servește la fel ca un kebab, la Souvlaki carnea se frige pe frigărui. De obicei, bucătarii greci folosesc pentru Souvlaki carnea marinată în prealabil, însă acest lucru nu este o regulă. Carnea pentru Souvlaki este gătită pe frigărui cu câteva legume, iar la final este servită cu un fel de lipie grecească, denumită „pita” și evident, cu o porție delicioasă de sos tzatziki.

Sosul tzatziki

Dacă ajungi în vacanță în Grecia, trebuie neapărat să încerci măcar o dată celebrul sos tzatziki. Acesta se folosește la gyros, însă poate fi servit și separat, cu pită și măsline, sau cu alte alimente gătite. Tzatziki se prepară din iaurt grecesc, din lapte de oaie sau de capră. Însă pe lângă iaurt, acest sos conține usturoi, castravete mărunțit, ulei de măsline, sare, mărar și uneori puțin suc de lămâie. Îți recomandăm să încerci sosul tzatziki alături de o porție de zucchini pane, care sunt absolut delicioși.

Spanakopita

Dacă îți este poftă de o plăcintă gustoasă, îți recomandăm Spanakopita, care reușește să combine gustul puternic al spanacului cu cremoasa brânza feta. Acest preparat poate fi servit aproape peste tot în Grecia și se prepară cu ajutorul foilor de plăcintă, între care se pune un amestec special de brânză feta, spanac, ulei de măsline, ceapă și condimente. În funcție de zona în care este făcută, această plăcintă poate să conțină și alte ingrediente. Spre exemplu, în zonele rurale din Grecia, spanacul este amestecat și cu alte legume, precum praz, sfeclă sau măcriș.

În restaurantele din Grecia, meniurile sunt extrem de variate, așa că ai de unde să alegi un preparat delicios.