3 soluții de digitalizare în industria auto

10 Jan 2022
3 soluții de digitalizare în industria auto

Aflată sub semnul economiei 4.0, industria auto trece prin transformări importante, care țin de digitalizare, personalizarea ofertelor și implementarea ecosistemelor de tip trans-industrial. Datorită conectivității între ramurile industriale,  IT&C nu mai reprezintă un simplu departament, ci devine o resursă de inovație și de competitivitate. Iată care sunt principalele soluții software pentru digitalizarea sectorului automotive și cum influențează ele orientarea către consumator și dezvoltarea de noi servicii: 

Gestionarea clienților prin soluții software de logistică

Digitalizarea industriei auto determină redefinirea relației cu clienții serviciilor de livrare și transport ce implică utilizarea de automotive. Accentul se pune în prezent pe  îmbunătățirea experienței consumatorului, pentru oferirea unor servicii post-vânzare prompte, personalizate și la un nivel calitativ deosebit.

Prin soluția CRM automotive sunt gestionate eficient solicitările clienților, se poate realiza un calendar actualizat de service și o evidență în timp real a dinamicii la nivelul întregii flote de vehicule.

Se asigură managementul leadurilor, gestionarea flotelor auto, armonizarea activităților de marketing și vânzări, perfecționarea departamentului de suport clienți. Această aplicație este utilă pentru creșterea eficienței la nivelul întregii companii, inclusiv zonele de service și contabilitate-financiar.

Echiparea vehiculelor cu elemente inteligente pentru siguranță și securitate rutieră

Prin digitalizarea industriei auto și implementarea unor elemente de inteligență artificială (AI), Big Data și IoT (Internet of Things), noile modele de automotive beneficiază de tehnologii moderne, care cresc nivelul de siguranță și securitate rutieră.

Printre acestea se numără senzori de bord, coduri QR de urgență, senzori de asistență pentru conducere prudentă, sisteme de securitate, dispozitive GPS electronice pentru monitorizare și imobilizare de la distanță, integrarea asistenților virtuali, tehnologie video de înregistrare a imaginilor de la bord, sisteme de asistență bazate pe inteligență artificială care permit vizibilitate 360 de grade în timpul rulării sau staționării, logistică dedicată, din categoria autostradă digitală, pentru asigurarea dotărilor complete cu dispozitive moderne de tipul computer de bord, scanner de documente și facturi, echipamente de comunicare și urmărire GPS (Global Positioning System) / GPRS (General Packet Radio Service) .

Implementarea unor sisteme informatice de management al transporturilor

Digitalizarea industriei auto se aplică și în sistemele de gestionare automatizată a transporturilor și livrărilor. Implementarea aplicațiilor în cloud asigură alocarea automată a rutelor pentru fiecare vehicul, stabilirea traseelor și determinarea în timp real a cheltuielilor necesare pentru fiecare transport.  

Aceste aplicații de tip TMS (Transport Management System) se bazează pe algoritmi performanți ce pun la dispoziția utilizatorilor instrumente eficiente, de exemplu analize  de tip What-If și modele de optimizare a rutelor de transport prin aplicarea criteriilor specifice (Last mile, Cut-off time ș.a.).

Serviciile de mobilitate digitale contribuie decisiv la dezvoltarea industriei auto și reprezintă viitorul acestui domeniu strategic pentru toate activitățile economice.