3 metode de relaxare de care oricine ar trebui să le încerce

Într-o lume agitată, așa cum este cea în care trăim, stresul pândeşte la fiecare pas. Granița dintre o viață echilibrată și un nivel de epuizare mentală este foarte fină, așa că la primele semne care îți arată că nivelul tău de concentrare a scăzut sau că nu mai ai la fel de multă creativitate ca înainte, ar trebui să iei măsuri. 

Avem la îndemână o mulțime de metode de relaxare care ne pot rupe, chiar și pentru câteva momente, de starea de anxietate. Îți prezentăm cele mai eficiente 3 dintre aceste:  

1. Relaxarea musculară progresivă

Primul efect al acestei metode de relaxare este cel al detensionării generale, dar poate avea efecte benefice și în caz de migrene, anxietate sau chiar cancer.

Iată cum poți practica relaxarea musculară progresivă:

  • alege un loc cât mai izolat și așază-te într-o poziție confortabilă
  • inspiră adânc pe nas și expiră lung pe gură, repetând de cinci ori
  • strânge mușchii întregului corp și împinge puternic călcâiele în pământ
  • după 5-10 secunde, relaxează întregul corp, apoi repetă mișcarea
  • încheie exercițiul cu încă o serie de inspirații și expirații adânci.

2. Exercițiile de respirație

Respirația este o formă de relaxare la care poți apela oricând dorești, oriunde te-ai afla. E nevoie doar de puțină practică a exercițiilor de mai jos.

  • respirație stimulată – pentru mai multă concentrare, acest exercițiu se face doar cu ajutorul nasului. Ţine gura închisă și relaxată, în timp ce respiri doar pe nas, în secvențe scurte. Sesiunile, urmate de pauze, ar trebui să aibă câte 15 secunde fiecare. Trage aer pe nări brusc și expiră la fel de repede. Crește numărul repetărilor treptat.
  • 4-7-8 – acest exercițiu este unul mult mai silențios. Scoate din plămâni tot aerul, expirând pe gură. Trage aer pe nas în sesiuni scurte și consecutive, în număr de 4. Ține-ți respirația timp de 7 secunde. Expiră tot aerul pe gură, când ai ajuns cu număratul la 8. Repetă exercițiul de cel puțin 3 ori pe zi.
  • respirația numărată – aceasta este o tehnică Zen practicată în întreaga lume, cu efecte excelente pentru relaxare. Găseşte cea mai comodă poziție pentru tine, menținând spatele drept. Inspiră adânc și numără în gând 1 atunci când expiri. Continuă exercițiul și numără până la 2 la a doua expirație, și tot așa, până ajungi la 5, apoi revino la 1. Repetă acest exercițiu ori de câte ori dorești, vreme de zece minute per sesiune.

3. Meditație și vizualizare

Meditația și vizualizarea sunt unele dintre cele mai bune modalități de a reduce considerabil stresul. Ele pot fi, de asemenea, tehnici puternice de relaxare pentru un somn adânc și odihnitor. Meditația și vizualizarea îți pot aduce un grad ridicat de relaxare imediat după ce ai încheiat sesiunile în care le incluzi. Te poți ajuta să ajungi mai ușor în starea de relaxare folosind produse CBD, care vor contribui la starea ta de bine. 

Indicat ar fi să începi cu meditații ghidate, în care o voce calmă îți induce anumite imagini sau stări pe care ar trebui să le vizualizezi când îți abandonezi corpul. În timpul meditației, poți experimenta stări de recunoștință, de retrăire a momentelor plăcute sau de creare a unor imagini noi. Poți călători oricând dorești, în orice colț al lumii, gratuit. Până la a „gusta” complet această experiență, e nevoie de exercițiu, însă e posibil să fii uimit de cât de departe putem ajunge cu mintea, într-o sesiune de meditație.

Zâmbește, ești cu un pas mai aproape de o stare completă de relaxare, acum, că ți-am prezentat cele mai simple tehnici prin care poți diminua stresul, în mod gratuit, la tine acasă!