3 cele mai populare preparate din lume

21 Apr 2021
3 cele mai populare preparate din lume

Mâncarea ne potolește foamea, ne încântă simțurile și ne aduce împreună. În lume există nenumărate preparate, ia în fiecare secundă cineva gătește sau mănâncă. Gastronomia a evoluat de-a lungul timpului, pe măsură ce oamenii au descoperit noi ingrediente, tehnici de preparare și au schimbat idei și rețete. Astăzi, în epoca globalizării, în farfuriile noastre își au locul atât preparatele locale, cât și cele internaționale, care au cucerit gusturile oamenilor de pe întreg mapamondul. Anumite feluri de mâncare sunt pe gustul tuturor, indiferent de origine, preferințe sau obișnuințe culinare. Descoperă în continuare care sunt cele mai populare 3 preparate din lume. 

 

1. Pizza

 

Pizza este cel mai îndrăgit fel de mâncare din lume. Din Europa până în Japonia și din America de Sud până în Africa, acest preparat cu origini italiene încântă miliarde de oameni. Pizza a apărut în Napoli, în secolul al XVIII-lea, în comunitățile sărace. Curând, a devenit populară în toate categoriile sociale, iar migrația masivă a italienilor din secolul al XIX-lea a răspândit-o și în SUA, Argentina și în alte țări în care aceștia au ajuns. 

 

În prezent există numeroase varietăți de pizza, foarte populare fiind marinara, calzone, quattro formaggi, pepperoni, napoletana, margherita, prosciutto e funghi,  dar și Kentucky sau Chicago, care au apărut în America. Au apărut variante și în alte regiuni ale globului, unele dintre ele de-a dreptul surprinzătoare. Astfel, în Islanda pizza are ca topping somonul și codul afumat, în Australia carnea de cangur, iar în Finlanda carnea de ren. 

 

2. Sushi

 

Sushi este preparatul emblemă al Japoniei, care se face dintr-o umplutură de orez, pește și alte ingrediente care se rulează într-o foaie din alge sau de origine vegetală. Există o mulțime de varietăți, cu nenumărate ingrediente, forme și gusturi. Deși sushi a devenit aproape sinonim cu carnea crudă de pește, de obicei principalul ingredient este orezul marinat în oțet, alături de care se folosesc carne marinată de pește, fructe de mare, legume și alte ingrediente.

 

3. Burger

 

Burgerul își are originea în modul în care imigranții germani din SUA preparau carnea de vită, însă preparatul așa cum îl știm astăzi este 100% o invenție americană. Burgerul este compus dintr-o chifteluță de carne prăjită mediu, acompaniată de obicei de legume, condimente, muștar și ketchup. Ingredientele se așează între două chifle prăjite puțin, rezultatul fiind un preparat delicios și apetisant. În burger se pot pune și cartofi prăjiți, brânză, varză murată și alte ingrediente. Burgerul este astăzi unul dintre cele mai căutate feluri de mâncare din lume, mai ales că există și variante vegane, care îi mulțumesc și pe cei care sunt preocupați de sănătatea lor, de numărul de kilograme sau de problemele ecologice.

 

Cele mai populare preparate din lume provin din țări diferite, aflate la mii de kilometri distanță. Ele au în comun o savoare irezistibilă, pe care o poți încerca și tu. Dacă ești prin Arad intră pe aplicația Foodpanda și comandă o pizza, un burger sau o porție de sushi delicioasă.