11 jucării ce dezvoltă capacitatea intelectuala a copilului

Dacă v-ați minunat vreodată de aspectul concentrării pe fața unui copil care încearcă să încapă un bloc pătrat într-o gaură pătrată sau să prindă o minge în aer, atunci știi că timpul de joacă nu este doar despre distracție și jocuri. Este o afacere serioasă – iar jucăriile sunt instrumentele meseriei.

Când părinții se gândesc de obicei la dezvoltarea intelectuală sau cognitivă, aceștia se gândesc mai mult la învățarea abilităților primare și la construirea unei baze de cunoștințe. De obicei, își limitează conceptul la cunoașterea culorilor, recunoașterea formelor, învățarea alfabetului, citirea, scrierea și aritmetica. Cu toate acestea, dezvoltarea cognitivă și intelectuală este mult mai largă decât atât. Jean Piaget a văzut inteligența ca pe un proces activ, constructiv și dinamic. El a afirmat că greșelile pe care le fac copiii în gândirea lor indică natura proceselor lor de gândire.

Îți voi prezenta în cele ce urmează 11 jucării ce aduc un aport semnificativ la dezvoltarea capacității intelectuale a copilului tău. Expunerea lor va fi făcută într-o ordine ”cronologică”, în funcție de vremea la care el le descoperă, adică după vârsta copilului.

1. Jucării push-pull

Acestea sunt destinate bebelușilor. Ele ajută la echilibrarea și dezvoltarea mușchilor mari, pe măsură ce micuțul tău trece de la un surfer pe canapea la un mers. Cu cât bebelușii împing și trag, cu atât mai mult lucrează mușchii necesari pentru a-i transforma în alergători și alpiniști. Mai târziu, în anii copiilor, copiii le pot folosi pentru a-și controla viteza crescândă.

2. Jucării de sortare a formelor

Destinate copiilor care au depășit stadiul de bebeluși (peste 2 ani) ele se exemplifică prin puzzle-uri cu piciorușe (ancorate pe o platformă), cupe sau blocuri cuiburi și găleți cu găuri pentru diferite blocuri de formă, antrenează abilitățile de coordonare mână-ochi și rezolvare de probleme.

3. Jucării mecanice

Tot la această categorie de vârstă putem include jucăriile pop-up și cutiile „ocupate” cu butoane, butoane și pârghii, ele încurajează abilitățile motorii fine și rezolvarea problemelor , precum și învățarea relației cauză-efect.

4. Jucării de rol

Bucătăriile de joc, trusele medicului și seturile de golf îi ajută pe copii să învețe cum funcționează lumea imitând acțiunile tale și ale altor adulți influenți. Păpușile și animalele de pluș încurajează jocul prefăcut (o petrecere nostimă pentru ursuleții de pluș, poate?) Și ajută la dezvoltarea socială și emoțională, învățându-i pe toți cum să-și exprime emoțiile și să aibă grijă de ceva ce le place.

5. Jucării care rulează și conduc

Pentru categoria copiilor preșcolari sau celor din primii ani de școală, camioanele și trenurile, mașinile și avioanele, jucăriile care rulează le permit să-și ia imaginația pe drum! Interacțiunea distractivă are loc indiferent dacă este vorba de mini hot-rod sau de o plimbare distractivă pe tractoare. Sau încearcă o minunată bandă rutieră și feroviară pentru ca copiii tăi să-și împingă (să conducă) mașinile și trenurile.

6. Arte și Meserii

Pe măsură ce abilitățile motorii fine se îmbunătățesc, activități precum ținerea unui creion, desenarea de imagini cu membrii familiei și utilizarea unei foarfece de siguranță pentru tăiere și lipire întăresc coordonarea, încurajează creativitatea și încurajează stima de sine.

7. Puzzle-uri

Puzzle-urile ajută la coordonare și dexteritate și predă despre relațiile spațiale (unde lucrurile sunt în raport cu alte lucruri) și gândirea logică.

8. Blocuri și seturi de construcții

Construirea unui turn (și descoperirea modului de oprire a răsturnării acestuia) încurajează abilitățile de rezolvare a problemelor și coordonarea mână-ochi. Copiii mai mari își folosesc imaginația pentru a crea clădiri, vehicule, animale și multe altele din seturi de construcții. Pentru exemplificare, Blocks, Lincoln Logs, Legos, Magnetics, iar lista continuă și continuă! Copiilor li se oferă ore nesfârșite de joc atunci când sunt introduse aceste jucării de construcție. Te poți delecta cu seturi de LEGO la nesfârșit dintr-un loc de unde nu ai să regreți niciodată alegerea.

9. Jocuri de cărți și de societate

Pentru categoria copiilor mai mari în vârstă, jocurile de cărți precum „războiul” sau „tabinet” și jocurile de societate precum dame sau șah învață despre strategie, luarea de rânduri, reguli de negociere și fair-play. Încurajează  cooperarea și ajută-ți copilul să învețe să gestioneze emoțiile care vin cu câștigarea și pierderea.

10. Instrumente muzicale

Învățarea de a cânta la pian, vioară, chitară sau alt instrument încurajează ascultarea și abilitățile motorii fine și ajută la dezvoltarea abilităților de atenție.

11. Jucării științifice

Seturile de chimie, binoclurile, telescoapele sau alte jucării care promovează descoperirea și rezolvarea problemelor ajută la îmbunătățirea abilităților matematice și științifice și contribuie la dezvoltarea imaginației.

Jucăriile sunt un instrument pentru a ajuta copiii să se dezvolte, dar părinții sunt cei care cultivă această creștere. Timpul de joacă este de fapt un timp productiv dovedit pentru a dezvolta talente, caracter, abilități sociale, abilități lingvistice, creativitate, forță emoțională, capacitate intelectuală și autodisciplină.