Dacă localul tău nu dispune de o cramă adevărată, ia-ți o vitrină frigorifică de vinuri profesională!

O vitrină frigorifică de vinuri este un echipament HoReCa indispensabil într-un restaurant modern, indiferent de mărimea acestuia.

Vinul este o băutură extrem de pretențioasă, nobilă în adevăratul sens al cuvântului, de aceea trebuie păstrată în anumite condiții specifice, foarte corect setate, diferite de multe ori de la un soi la altul.

Cum nu se poate construi câte o cramă, precum acelea de odinioară, în fiecare unitate de alimentație publică unde se servește în prezent vin, este de la sine înțeles că este nevoie de crearea artificială a unui mediu propice conservării acestuia, care să nu varieze în raport de temperatura exterioară.

Dintr-un anumit punct de vedere, putem să considerăm o vitrină frigorifică de vin profesională drept o mini-cramă a zilelor noastre, când băuturile nu se mai păstrează în cele mai multe cazuri nici în butoaie de lemn, nici în sticle puse cu grijă în rafturi montate cu grijă pe pereții acelor hrube răcoroase, cu temperatură constantă, care, din multe puncte de vedere, erau superioare unor pivnițe obișnuite de local public.

Vitrina frigorifică pentru vinuri se deosebește net de vitrinele profesionale obișnuite pentru alimente prin următoarele:

– aspect, culoare, materialele din care este fabricat;

– consumă mai puțină energie electrică;

– rafturile unde stau sticlele de vin așezate pot să fie din lemn, tot pentru atenuarea vibrațiilor care ar putea tulbura vinul:

– în interiorul frigiderului există un filtru de carbon care asigură o bună aerisire interioară;

– gradul de umiditate este mai ridicat decât la un frigider pentru alimente;

– o astfel de vitrină pentru vinuri asigură un climat optim pentru conservarea băuturilor depozitate în el;

– chiar dacă are ușă din geam de sticlă vitrată și nu o ușă metalică acesta nu este transparent, pentru a nu permite radiațiilor ultraviolete ca să deterioreze gustul și aspectul vinurilor;

– există mai multe zone de temperatură (chiar și două, trei), deși există și modele de vitrină frigorifică pentru vinuri monobloc, ce pot fi setate doar la un anumit nivel pentru toate rafturile (zonele de depozitare).

Vinul roșu necesită de cele mai multe ori păstrarea la +16 grade Celsius, vinul alb la +11 grade Celsius, iar acele sortimente de vinuri care urmează a fi oferite clienților trebuie să aibă anterior aducerii lor la masa consumatorilor cu circa două grade mai puțin decât temperatura de conservare optimă. Acest lucru se explică prin faptul că vinul pus în pahare nu se bea rapid, de aceea are tendința de a se încălzi după ce a fost turnat și, prin forța lucrurilor, începe rapid să își piardă din calitățile specifice.

Alături de un echipament performant de păstrare a vinului, o mașină spălat pahare este și ea indispensabilă într-un restaurant modern, deoarece asigură o productivitate a muncii crescute, în condițiile în care se fac economii substanțiale cu forța de muncă, iar rezultatul final al acestei operațiuni este unul impecabil, care va fi apreciat la justa valoare de către consumatori care își vor putea bea băuturile preferate din niște pahare strălucind de curățenie precum cristalul.