Ce este studiul geotehnic și când trebuie făcut

Studiul geotehnic este o componentă importantă a documentației pentru proiectarea unei construcții. Pe lângă faptul că este obligatoriu și nu poate lipsi din dosarul cu aprobările necesare, acest studiu este foarte folositor pentru gestionarea corectă și eficientă a lucrărilor pe șantier. Din acest motiv, pentru întocmirea unui studiu geo, sau studiu geotehnic, trebuie să apelezi la profesioniști care să te ajute să obții toate aprobările necesare, dar și să ai un randament cât mai bun din punct de vedere al calității lucrării.

De ce este important un studiu geotehnic?

Geotehnia studiază comportamentul unui teren din punct de vedere al stabilității și al rezistenței. Studiul geotehnic folosește datele pe care le furnizează această știință pentru a determina gradul de rezistență al suprafeței pe care se va ridica o construcție, precum și măsurile ce trebuie luate pentru a crește această rezistență. Din punct de vedere al autorităților din domeniul construcțiilor, informațiile din studiu sunt relevante pentru conservarea terenurilor, pentru desfășurarea unor șantiere sigure și ridicarea unor construcții trainice care nu afectează nici mediul înconjurător, nici beneficiarii, nici edificiile din împrejurimi. Cel mai interesat de starea terenului pe care se construiește este chiar beneficiarul, deoarece răspunde de buna desfășurare a șantierului și de siguranța celor care vor avea acces în clădire.

Când este obligatorie întocmirea studiului?

Studiul geotehnic este obligatoriu pentru atât clădirile noi, cât și pentru cele existente și este o componentă distinctă a proiectului unei construcții. Cadrul legal prevede că documentația geotehnică se întocmește pentru construcții civile, industriale, agrozootehnice, energetice, telecomunicații, miniere; construcții rutiere, drumuri, piste de aviație, poduri, tunele; construcții de căi ferate; construcții de porturi și platforme marine; construcții și amenajări hidrotehnice; construcții pentru îmbunătățiri funciare; construcții edilitare și de gospodărie comunală; construcții pentru transportarea produselor petroliere; depozite de deșeuri și alte categorii de construcții. În cadrul unei expertize tehnice sau judiciare, al studiilor de impact sau al dosarului pentru emiterea acordurilor și avizelor de mediu, studiul geotehnic poate fi solicitat ca document relevant.

Studiul geologic este important deoarece se numără între documentele ce nu pot lipsi din dosarul obținerii autorizației de construcție. Dincolo de obligativitatea legală, un studiu bine întocmit te poate ajuta să apreciezi mult mai bine logistica necesară unui șantier, atât din punct de vedere al materialelor, cât și al personalului de lucru.