Conform Daily Star, experții de la University College London au declarat că peste 8 milioane de persoane prezintă un risc ridicat cu privire la temutul virus apărut în China, fapt pentru care ar trebui să rămână în case când vor fi ridicate este restricţiile.

Aceștia susțin că protejarea britanicilor vulnerabili este singura modalitate de a menține rata de decese sub 73.000 persoane în următorul an.

Aceştia avertizează că în cel mai negru scenariu, decese ar putea totuși să ajungă la 400.000 dacă restricțiile sunt ridicate prea repede și infectările spiralate scapă de sub control.

Concluziile fac parte din studiul Lancet, în care au fost analizate 3,8 milioane de dosare medicale şi în urma căruia s-a constatat că pandemia ar putea declanșa între 37.000 și 73.000 de decese în plus într-un an.

Cercetătorii avertizează că riscul de deces în rândul persoanelor cu afecțiuni de sănătate – cum ar fi boli de inimă sau diabet – este de cinci ori mai mare decât în ​​cazul britanicilor sănătoși.

Iar cei de peste 70 de ani sunt, de asemenea, mult mai vulnerabili. Ei calculează că în Marea Britanie există 8,4 milioane de oameni care trebuie să evite ieșirea în aer liber pentru a limita un vârf în cazurile de deces.

Pentru a-i ajuta pe britanici să înțeleagă mai bine cât de mari sunt riscurile de a muri din cauza virusului chinezesc, echipa a creat un computer.

Dr Amitava Banerjee, cercetător principal, a declarat: „Persoanele în vârstă, cei cu una sau mai multe probleme de sănătate și îngrijitorii lor întreabă ce poate însemna relaxarea restricţiilor pentru sănătatea lor.

Folosind modelul de datel pe mai multe scenarii diferite, descoperirile noastre arată că riscul de mortalitate pentru aceste grupuri vulnerabile crește semnificativ și ar putea duce la mii de decese evitabile.

Computerul nostru este primul care oferă medicilor, experților în sănătate și publicului riscurile personalizate cu privire la Covid.

Este mai mult un prototip timpuriu, iar planul este de a continua să-l simplificăm, pentru a putea fi folosit de publicul larg.

Funcționează luând în calcul vârsta, sexul și condițiile de sănătate subiacente, și evaluând efectul acestora asupra mortalității covidiene în diferite scenarii”

Înainte de pandemie, riscul mediu pentru o persoană sub 70 de ani să moară într-un an a fost de 0,6 la sută; pentru cei cu o problemă de sănătate a fost de 3,5 la sută, în timp ce pentru britanicii cu două probleme de sănătate, acesta crește la 7,5%.

Comentând rezultate arătate mai sus, profesoara Sarah Harper de la Universitatea Oxford, a declarat:

„Aceasta este o lucrare importantă care arată complexitatea factorilor de risc de mortalitate și modul în care vârsta, sexul și condițiile de sănătate subiacente se combină în diferite condiții pentru a crește riscul.

Subliniază diferența dintre bărbați și femei și importanța identificării condițiilor de sănătate de bază.

Foarte important, autorii sugerează că acest lucru pune la dispoziţia publicului un instrument care dezvolta o mai bună înțelegere a riscului pe baza informaţiilor de sănătate sigure.”

comp