Primăriile și Consiliile Județene au primit luni seară, în Parlament, dreptul să direcționeze după bunul plac 80% din redevențele pentru exploatarea resurselor de suprafață, un compromis prin care partidele au încercat să mai stingă din setea de bani a autorităților locale.
Vreme de 28 de ani, primarii leau cerut propriilor Guverne ca o parte din taxele din exploatarea unor resurse naturale să rămână comunităților locale. Of-ul aleșilor locali este că toți banii merg la București și funcționarii din ministere nu aprobă proiecte de investiții pentru dezvoltarea unei comune.
Primarii s-au plâns permanent că un funcționar care stă într-un birou din București nu are cum să știe unde este mai bine să fie cheltuiți banii în comune aflate la sute de kilometri distanță. Fostele Guverne Boc, Ungureanu, Ponta, Cioloș, Grindeanu și Tudose au anunțat că sunt de acord să lase în teritoriu o parte din redevențe, dar nu au făcut-o.
Au rupt pisica
Camera Deputaților a decis, luni, în calitate de for decizional, că 40% din redevența obținută prin concesionare, din activități de exploatare a resurselor la suprafață, se constituie venit la bugetul localității pe teritoriul căreia se realizează exploatarea, alți 40% din redevențe merg la Consiliile Județene și doar 20% mai ajung la Guvern. Noua regulă din Codul Administrativ se va aplica abia după promulgarea legii și publicarea ei în Monitorul Oficial.
Jumătate de pas înainte
Victoria aleșilor locali nu este completă, pentru că redevențele din petrol și gaze naturale vor merge tot la stat, pentru că sunt resurse de subsol și nu de suprafață. Și atunci pentru ce resurse vor primi autoritățile locale bani? „Cariere de piatră, balastiere de nisip, cărbune de suprafață, poate fi și sare, granit, marmură”, a declarat, ieri, pentru EVZ, deputatul PSD Ilie Toma, membru în comisia de Industrii.
Deputatul PNL Florin Roman a declarat, ieri, pentru EVZ, că din estimările sale, 5 miliarde de lei vor rămâne anual la primăriile și Consiliile Județene, bani care să fie direcționați către investiții locale. Potrivit lui Roman, tot la autoritățile locale și județene va rămâne 80% din redevența pentru exploatările forestiere și cele de apă.
Culisele deciziei
Toma a mai spus EVZ că în discuțiile din Parlament, aleșii coaliției de guvernare au decis să nu lase autorităților locale redevențele din gaze și țiței pentru că „e foarte important ca acestea să finanțeze proiectele mari ale țării, precum autostrăzile”.
Nu toți primarii sunt fericiți
Primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula (PSD), a declarat, ieri, pentru EVZ, că pentru băcăuani ar fi fost mult mai util dacă s-ar fi votat să rămână în oraș cât mai mult din taxele și impozitele plătite de cei mai mari contribuabili locali, Dedeman și Agricola Internațional.