Lipsa de organizare şi comunicarea deficitară sunt doar câteva exemple care te împiedică să avansezi în carieră.
Să nu bârfeşti, să nu provoci zvonuri, să nu spui minciuni şi să nu vii beat la job. Sunt doar câteva dintre recomandările pe care le fac specialiştii în resurse umane angajaţilor care vor să-şi păstreze locul de muncă. Fiindcă, spun ei, indiferent cât de competent este un angajat, dacă acesta are o atitudine necorespunzătoare, s-ar putea să se numere pe lista cu concedieri.
Şi neîncrederea în forţele proprii poate să fie dăunătoare la serviciu, consideră Mihaela Scarlat, consultant al companiei Advice Human Resources. Încrederea în propria persoană, apreciază specialista, trebuie să fie alimentată printr-un feed-back pozitiv, venit din partea managementului.
Mihaela Stroe, general manager al companiei Acta Nonverbal din Bucureşti, este de părere că „atitudinea «eu sunt cel mai deştept şi nu mai am nimic de învăţat în viaţa asta»“ este una dintre cele mai dăunătoare la job.
Nici lucrul de unul singur nu dă bine în ochii superiorilor, mai ales dacă este vorba despre o slujbă care presupune munca în echipă. Un alt comportament care nu va fi tolerat foarte mult timp de colegi este cel specific persoanelor care pasează propriile responsabilităţi altor membri din echipă.
Mincinoşii scad în ochii colegilor
„Să fii demotivat atrage după sine, în general, un comportament negativist, care nu numai că îi poate influenţa pe ceilalţi, dar poate fi privit ca nelalocul lui de colegi şi superiori“, apreciază Camelia Buburuz, director de resurse umane al JW Marriott Bucharest Grand Hotel.
Totodată, minciuna şi lipsa de onestitate sunt alte două motive pentru care ai putea să scazi extrem de mult în ochii colegilor. Şi absenţele repetate sau chiar banalele întârzieri pot fi dăună- toare, pentru că influenţează situaţia la locul de muncă.
Camelia Buburuz mai precizează că nu este acceptabilă, sub nicio motivare, prezentarea la serviciu sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe care îţi influenţează în mod negativ comportamentul.
Totodată, bârfa şi zvonurile nu aduc nimic bun pentru jobul pe care îl ai. „Persoana etichetată ca fiind bârfitoare va fi privită cu neîncredere şi chiar exclusă din anumite grupuri“, atrage atenţia Mihaela Scarlat.
Nemulţumirile trebuie spuse
Indiferent de motive, la locul de muncă apar diverse nemulţumiri, iar de multe ori exprimarea acestora poate avea efecte negative pentru dezvoltarea profesională. Specialiştii spun că managerii apreciază iniţiativa angajaţilor de a discuta despre problemele întâmpinate şi este de preferat să vii şi cu soluţii care pot fi puse în practică. Într-o discuţie deschisă, cu tact şi diplomaţie, trebuie explicate foarte clar nemulţumirile.
SOLUŢIE Renunţă la aroganţă
Colegii consideraţi aroganţi nu vor fi toleraţi. O astfel de atitudine nu face decât să creeze tensiuni în cadrul echipei. „Dacă un salariat este arogant, colegii nu îl vor accepta în echipă. Superiorii s-ar putea să aprecieze o astfel de atitudine, însă doar pe termen extrem de scurt. În fond, nimeni nu are nevoie de persoane care nu-şi ştiu lungul nasului“, spune Mihaela Stroe, general manager al companiei Acta Nonverbal.