Cel mai mare scandal al anului: Un complot în spatele listării Facebook?

Prăbuşirea acţiunilor Facebook pe bursă pare să fi avut drept cauză scurgeri de informaţii despre companie, la care au avut acces doar unii dintre investitori, scrie businessinsider.com.

Dacă bănuielile jurnaliştilor se confirmă, ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai mare listare a secolului s-ar putea transforma în unul dintre cele mai mari scadaluri ale lumii financiare.

Ce cred jurnaliştii că s-a întâmplat? Băncile care s-au ocupat de listarea Facebook şi-au scăzut estimările privind compania chiar în timpul roadshow-ului, ceea ce este un eveniment extrem de negativ şi de neobişnuit, a cărui cauză rămăsese necunoscută, scriu cei de la businessinsider.

Cu alte cuvinte, compania a anunţat că rezultatele din al doilea trimestru vor fi sub estimările analiştilor. Dar a comunicat acest lucru doar Morgan Stanley, Goldman Sachs şi JP Morgan. Acestea, la rândul lor, au transmis informaţia investitorilor mari, dar nu şi celor mici.

Revizuirea estimărilor pare să fi influenţat deciziile a celor puţin câtorva investitori instituţionali, scăzându-le apetitul pentru acţiunile Facebook şi afectând în mod direct preţul la care aceştia erau dispuşi să cumpere acţiunile.

Faptul că anumitor investitori li s-a spus despre estimările în scădere şi altora nu este o "diseminare selectivă" şi o încălcare a regulilor bursiere, deoarece este de neconceput ca un aranjor să nu ia în calcul că aceste estimări vor influenţa decizia celor care doreau să cumpere acţiuni Facebook, scrie businessinsider.com.

Prăbuşirea acţiunilor

În prezent, analiştii încă încearcă să înţeleagă ce s-a întâmplat cu preţul acţiunilor ofertelei publice iniţiale, care putea fi cea mai mare listare a secolului.

Preţul de listare al acţiunilor Facebook a fost anunţat la 38 de dolari pe acţiune. Vineri, pe 18 mai, acţiunile au deschis la o cotaţie de 42 de dolari şi au rămas peste nivelul de 40 de dolari aproape întreaga zi, după care preţul a intrat la apă.

Luând în calcul numărul mare al acţiunilor tranzacţionate, Morgan Stanley nu putea susţine cotaţiile fără să se supună unor pierderi foarte mari. În cele două zile de tranzacţionare din această săptămână, cotaţiile au scăzut mult închizând ieri la un nivel de 31 de dolari/acţiune.

SEC şi FINRA, cele două instituţii de supraveghere ale pieţelor financiare din SUA, par să fi devenit consţiente de acest lucru şi ar putea investiga cele întâmplate. Compania, chemată în instanţă

Bursa Nasdaq OMX Group Inc a fost dată în judecată de un investitor care pretinde că instituţia a fost neglijentă în plasarea acţiunilor companiei, ceea ce a cauzat investitorilor pierderi. Mark Zuckerberg, Facebook şi aranjorul ofertei publice iniţiale, Morgan Stanley & Co, au fost daţi în judecată pentru încălcarea regulilor de tranzacţionare.

Phillip Goldberg, un american din Maryland, încearcă să demareze un proces colectiv în numele investitorilor care au pierdut bani din cauză că Nasdaq a întârziat sau a viciat ordinele de cumpărare, vânzare sau întrerupere din ziua de 18 mai, în care compania a fost listată.

O eroare tehnică a întârziat debutul companiei pe bursă cu circa o jumătate de oră, iar apoi a întârziat alte operaţiuni.Directorul executiv al Nasdaq, Robert Greifeld, le-a spus investitorilor că "în mod clar au fost greşeli în listarea Facebook", dar asta numai pentru că 570 de milioane de acţiuni au fost tranzacţionate numai de-a lungul primei zile.

Separat, investitorul Darryl Lazar a dat compania în judecată pe motiv că prospectele acesteia erau false, potrivit unui comunicat al firmei de avocatură Glancy Binkow & Goldberg.