Niciun politician român nu reușește să câștige încrederea măcar a unei jumătăți dintre români, potrivit ultimului sondaj Sociopol. Acesta vine însă cu o surpriză majoră la vârful clasamentului.
Încrederea în personalitățile publice se află la un nivel extrem de scăzut, mai ales în ceea ce îi privește pe liderii politici ai momentului. Pe primul loc se află, în continuare, Raed Arafat, fondatorul SMURD și actual secretar de stat în MAI, în scădere de la 62% în martie la 58 de procente în prezent. Este singura figură politică ce reușește să se bucure de încrederea a mai mult de 50% dintre români.
Premierul, sub membrii cabinetului
Premierul Viorica Dăncilă și-a început mandatul cu un capital de încredere mult mai mic comparativ cu predecesorii săi - 15%, față de cele 50 de procente ale lui Victor Ponta. Sorin Grindeanu a depășit, la rândul său, 40 la sută, la începutul mandatului de prim-ministru, iar Mihai Tudose a variat în jurul pragului de 20 de procente.
De la începutul anului, premierul Dăncilă cunoaște o evoluție relativ constantă, în jur de 15%, dar este depășită de patru dintre miniștri săi: Teodor Meleșcanu (Externe) - 18%, Olguța Vasilescu (Muncă) și Petre Daea (Agricultură)cu câte 17 procente și Tudorel Toader (Justiție), cu 16%, față de cele doar 14 procente ale șefei de cabinet.
Liderii partidelor, dezastru
Restul liderilor politici principali sunt fie în jur de 20%, chiar în jur de 10% sau sub. Tăriceanu (ALDE) are 20% (revenire), Cioloș (Ro+) - 15% (erodare), Ponta (Pro România) - 11% (erodare), Băsescu (PMP) - 10% (erodare), Dragnea (PSD) - 9% (erodare), Orban (PNL) - 9% (erodare).
Surpriza din vârf
Cu adevărat important este însă ce se petrece la vârful clasamentului, unde președintele Klaus Iohannis este depășit, pentru prima oară, de primarul Capitalei, Gabriela Firea, cu 31 de procente, față de doar 26%, cât are șeful statului. În ianuarie, poziția celor doi era inversată, Iohannis având 29 la sută și Firea 28%.
Firea și Iohannis sunt singurii dintre liderii explicit politici care depășesc 25%, nivelul de la care începe să fie plauzibilă o candidatură de succes la alegerile prezidențiale.
Analiza Sociopol mai arată că Iohannis prezintă o evoluție la mijloc, între Emil Constantinescu și Traian Băsescu (primul mandat), dar mai apropiat de evoluția lui Constantinescu decât cea a lui Băsescu. Spre deosebire de Constantinescu însă, Iohannis și-a stabilizat scăderea în al treilea an de mandat într-un interval constant de 25%-30%, cu fluctuații în marja de eroare a sondajelor.
În ceea ce o privește pe primăriță, analiza Sociopol arată că, după un maxim absolut, imediat după câștigarea clară a alegerilor locale în 2016, creștere bruscă specifică învingătorilor în politică, bazinul de încredere în Gabriela Firea s-a erodat în următorii ani.
Erodarea s-a oprit însă în zona intervalului 20%-30%, în care încrederea în Firea fluctuează în ultimul timp. Recent, de câteva luni, Gabriela Firea cunoaște un reviriment de încredere bine definit înapoi spre 30%