Companiile sunt pentru impozitul forfetar

Companiile sunt pentru impozitul forfetar

Inițiativa Finanțelor de a introduce impozitul forfetar e susținută de jucătorii mari din economie care consideră că, în acest fel, firmele mici nu vor mai evita plata taxelor

Eșecul Finanțelor de a impozita bacșișul a adus în discuție un proiect lăsat în umbră de ani de zile: impunerea unui impozit forfetar pentru firmele mici, stabilit în funcție de dimensiunea afacerii, plătit indiferent dacă există sau nu profit, de la 1 ianuarie.

Nu mai e nevoie de controale

Reprezentanții marilor com panii susțin acest demers, mai ales că Fiscul nu poate efectua suficiente controale prin care să reducă evaziunea. Statul trebuie „să se asigure că veniturile sunt declarate și fiscalizate”, a declarat pentru EVZ Tinu Sebeșanu, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor (HORA). Printr-o taxă anuală, statul și-ar lua „venitul minim, iar operatorii, pe perioada valabilității licenței, nu vor mai fi hărțuiți de duzini de organe de control”. Ce ar presupune acest nou impozit? De exemplu, în cazul unui hotel, acesta ar fi calculat ca un produs al mai multor coeficienți care reprezintă: numărul de camere, zona de amplasare a unității în localitate etc. Un alt avantaj al acestui impozit ar fi „că se va curăța și piața de unități care nu se conformează normelor și bunelor practici”. Sebeșanu recomandă și ținerea contabilității în partidă simplă, eliminând astfel o cauză importantă a erorilor. Marea rezervă este legată de faptul că „implementarea ar putea fi dezastruoasă”, spune Tinu Sebeșanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii experți în fiscalitate consideră că orice nou impozit introdus va îngreuna activitatea economică. În realitate, tot controalele sunt cele care îi fac pe contribuabili săși achite dările, susține Emilian Duca, director general al Tax&Business Solutions. Scopul Fiscului este să-i determine pe aceștia să opereze toate veniturile în casa de marcat.

Cine va plăti noul impozit

Proiectul Codului fiscal, prezentat anul trecut pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, cuprindea un capitol referitor la impozitul pe activități specifice aplicabil domeniilor: întreținerea și repararea autovehiculelor, hoteluri și alte facilități de cazare similare, facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată, parcuri pentru rulote, campinguri și tabere, alte servicii de cazare, restaurante, activități de alimentație (catering) pentru evenimente, alte servicii de alimentație, precum și baruri și alte activități de servire a băuturilor. Impozitul specific ar urma să fie plătit de companiile care obțin cel puțin 70% din venituri din aceste activități.