Turiștii pot călători fără bagaje. Motivul pentru care o companie aeriană închiriază haine

Sursa foto: Arhiva EVZ

O companie aeriană închiriază haine pentru ca turiștii să poată călători fără bagaj. Prin acest mod, spun ei, pot fi reduse emisiile de carbon. Acest serviciu este simplu de utilizat, iar turiștii au la dispoziție o gamă largă de articole, în funcție de sezon.

Turiștii pot închiria haine de o companie aeriană, pentru a nu mai călători cu bagaje. Este ideea companiei aeriene de stat a Japoniei, care testează timp de un an acest serviciu. Călătorii pot rezerva un set de haine, în funcție de stilul vestimentar și de sezon.

Compania aeriană a denumit acest serviciu Any Wear și el va fi valabil până în august 2024. Japan Airlines spune că că ar putea reduce emisiile de carbon prin reducerea greutății transportate de avioanele sale.

Reprezentanții companiei aeriene au făcut și un calcul cu privire la costurile care pot fi reduse cu ajutorul serviciului de închiriere a hainelor. Any Wear estimează că aproximativ 22 de lire sterline (10 kilograme) economisite în bagaje echivalează cu aproximativ 16,5 lire sterline (7,5 kilograme) economisite în emisii de carbon. Este echivalentul cu funcționarea unui uscător de păr 10 minute pe zi timp de 78 de zile.

„Îmi place să călătoresc și am fost în multe țări străine, dar întotdeauna mi-a fost teamă să trag bagajele sau să spăl rufele în străinătate. Când călătoresc, cele mai importante trei lucruri pentru mine sunt cazarea, mâncarea și îmbrăcămintea. Când călătorim în străinătate, există hoteluri și restaurante care asigură cazare și mâncare la fața locului, dar nu și îmbrăcăminte. De ce trebuie să ne aducem hainele de acasă?”, spune Miho Moriya, care a venit cu ideea și administrează Any Wear.

Sursa foto: Dreamstime

Închiriază haine atunci când pleci în călătorii. Care este costul

Any Wear funcționează simplu. Turiștii pot alege haine din diferite stiluri vestimentare și sezoane. Acestea vor fi livrate la hotelul unde cazat, iar la sfârșitul șederii, hainele sunt returnate. Ele sunt spălate și dezinfectate, iar apoi sunt închiriate altor turiști.

Proiectul care propune închirierea hainelor a fost aprobat cu întârziere, din cauza pandemiei. Totuși, cel mai greu a fost să găsească o companie aeriană, dispusă să susțină acest proiect, spune Moriya.

Turiștii pot închiria haine prin intermediul unui site. Acolo își pot alege atât îmbrăcăminte pentru femei, cât și pentru bărbați. Hainele sunt alege în funcție de sezon, dacă turistul preferă stilul smart sau casual și mărimea. În formularul de închiriere trebuie trecute datele pentru ridicare și pentru returnare. Pachetul cu haine îi va aștepta la hotelul unde vor sta cazați.

Prețurile pentru închirierea hainelor variază între 34 și 48 de dolari. Serviciul a început să funcționeze la începutul lunii iulie, iar Moriya spune că interesul a fost unul mare.

„Avem solicitări din toată lumea și din peste 115 țări în total, deși nu facem niciun fel de promovare. Trebuie să vedem rezultatele finale înainte de a putea spune dacă acest serviciu este durabil sau nu”, spune ea, adăugând că Statele Unite și Australia sunt țările cu cel mai mare număr de utilizatori.

Mai puține bagaje în avion, mai puține emisii de carbon

Serviciul prin care turiștii pot închiria haine are un scop. Se încearcă reducerea emisiilor de carbon, odată cu reducerea numărului de bagaje.

Japan Airlines trebuie să poată observa o reducere semnificativă statistic a greutății bagajelor, spune Gary Crichlow, analist în aviație la firma de consultanță AviationValues. Prin acest serviciu se va dovedi dacă greutatea mai mică duce la un consum redus de combustibil și mai puține emisii de carbon.

„Nu contează dacă greutatea provine de la pasageri, genți, marfă, echipaj sau catering. Întrucât proprietățile imobiliare ale aeronavelor sunt foarte valoroase, va exista întotdeauna un stimulent economic pentru a compensa greutatea redusă a bagajelor pasagerilor cu încărcături suplimentare generatoare de venituri. Acest lucru poate să nu fie neapărat un lucru rău din punct de vedere holistic, dacă are ca rezultat utilizarea cât mai eficientă a capacității de marfă a aeronavei. Dar ar părea să fie contrar scopului declarat al inițiativei. Prin urmare, transparența cu privire la greutatea reală economisită per zbor (dacă există) și la reducerea consumului de combustibil ca urmare, vor fi esențiale”, spune analistul Gary Crichlow, potrivit adevărul.ro.