În timpul perchezițiilor în casele interlopilor, oamenii legii au fost surprinși în momentul în care au dat peste bani și lucruri de valoare și alte bunuri care nu puteau fi justificate.
În timpul perchezițiilor efectuate de oamenii legii în locuințele interlopilor, au fost descoperiți sute de mii de euro. Doar în acest an, polițiștii au ridicat din locuințele clanurilor sume impresionante de bani, bijuterii și alte bunuri care nu puteau fi justificate.
În cea mai mare parte dintre cazuri, acești bani provin din cămătărie, dar cei mai mulți interlopi rămân nepedepsiți, deoarece această infracțiune este greu de probat.
Așadar, la fiecare vizită de acest gen, polițiștii ridică sume impresionante de bani, pe care clanurile nu le pot justifica. De exemplu, în timpul unei percheziții la o grupare din Ploiești, care a avut loc la începutul anului, polițiștii au găsit prin sertarele infractorilor 130 de mii de euro și 2.000 de lire sterline. Opt indivizi au fost săltați atunci pentu cămătărie și șantaj.
Regulile cămătăriei, schimbate
Din locuințele clanului Sile Pietroi s-au confiscat, în urmă cu o săptămână, 14.000 de euro și 12.500 de lei, dar și 152 de mii de euro, 38.000 de dolari, 8000 de lire sterline, bijuterii, dar și cuțite, macete, săbii, bâte, și pistoale.
Ca să probeze cămătăria, anchetatorii ar avea nevoie și de o plângere din partea victimei, doar că interlopii și-au schimbat strategia infracțională și nu mai dau bani cu camătă unor oameni simpli, ci se împrumută între ei. Cei care iau banii sunt, la rândul lor, membri ai unor clanuri, așa că nu au niciun interes să depună plângeri sau să colaboreze cu anchetatorii, potrivit Digi 24.
Noi percheziții la clanurile interlope
În urmă cu trei zile, percheziţiile s-au desfăşurat la clanurile interlope în București, Ilfov și Teleorman la casele unor suspecţi de contrabandă, delapidare, tăinuire, furt din locuinţe, şantaj, ameninţare şi tulburarea liniştii publice.
37 de percheziţii domiciliare au avut loc vineri, iar suspecţii au fost duşi la audieri. Unul dintre ei a fost oprit cu focuri de armă pentru că ar fi încercat să fugă.
„Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal. Persoanele depistate vor fi conduse la audieri, în vederea luării măsurilor legale în fiecare cauză. Activitățile de astăzi se desfășoară în contextul măsurilor luate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru combaterea infracționalității de orice fel și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice”, precizează Poliția Română.