Turcia importă în prezent aproape toată energia de care are nevoie şi orice descoperire de gaze naturale ar ajuta şi la reducerea unui deficit de cont curent cronic care pune presiune asupra lirei turceşti.
Liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că Turcia a identificat rezerve suplimentare de 85 de miliarde de metri cubi de gaze naturale
Turcia şi-a îmbunătăţit estimările privind rezervele de gaze naturale descoperite la un zăcământ din Marea Neagră până la 405 miliarde metri cubi, după ce a identificat aceste rezerve suplimentare, a precizat, sîmbătă, Erdogan.
În luna august, Erdogan anunța cu mândrie descoperirea celor mai mari zăcăminte de gaze „din istoria sa”.
Este vorba de un câmp gazier din Marea Neagră care ar conţine 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale.
Specialiștii estimau atunci că aceste rezerve reprezintă una din cele mai mari descoperiri din acest an.
Comoara din apropierea României
Locul unde au fost descoperite gazele naturale este perimetrul Tuna-1, amplasat la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei şi aproape de blocul Neptun din România, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.
„Lucrările la această gaură de foraj au fost finalizate după ce s-a ajuns la o adâncime de 4.775 de metri, aşa cum era programat anterior”, a spus Erdogan de la bordul navei de foraj Fatih.
Această navă va demara, luna viitoare, operaţiunile la alte găuri de foraj la acelaşi perimetru.
O a doua navă de foraj, Kanuni, se îndreaptă şi ea spre Marea Neagră pentru operaţiuni de foraj, a precizat Erdogan.
Exploatarea comercială a acestor rezerve de gaze ar aduce Turcia în situația de a nu mai fi dependentă de importuri din Rusia, Iran și Azerbaidjan.
O țară dependentă de importuri de energie
Utilizarea acestor resurse este plănuită să înceapă din 2023. Optimiste, autoritățile de la Ankara mizează pe livrări anuale de 15 miliarde metri cubi începând din 2025.
Turcia se aşteaptă ca furnizorii săi de gaze naturale să îi ofere preţuri mai competitive şi o mai mare flexibilitate dacă vor să îşi reînnoiască contractele pe termen lung în valoare de 16 miliarde metri cubi pe an.
Aproape un sfert din contractele pe termen lung de aprovizionare cu gaze ale Turciei expiră anul viitor, inclusiv cele care privesc importurile de gaze prin conducte semnate cu grupul rus Gazprom şi grupul SOCAR din Azerbaidjan, precum şi un contract de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate semnat cu Nigeria.
Turcia mizează în ultimii ani pe foraj maritime, achiziționând în acest sens trei nave de foraj, extinzând prospecțiunile și exploatările în Marea Neagră dar și în estul Mediteranei, în ape disputate.
Gazele naturale sunt o miză crucială pentru Turcia, țară care împortă la ora actuală toată energia necesară.
O pălărie prea mare?
Problema este că Turcia nu are experiență în producția de gaze în ape adânci și trebuie să se alieze cu o companie petrolieră, și sunt puține la număr, care poate exploata zăcământul.
„Chiar dacă descoperirea va fi confirmată şi va fi dezvoltată, ar putea fi nevoie de patru până la şase ani pentru a ajunge în faza de producţie”, a declarat John Bowlus, editor şef la Energy Reporters, scrie Agerpres.
În apele teritoriale ale României, în urmă cu opt ani, Petrom şi Exxon au anunţat că au descoperit zăcământul de mare adâncime Neptun, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră în ultimele decenii. Aceste gaze ar asigura auto-suficienţa României iar, dacă vor fi exportate, ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze.