Inainte de a pune stapanire pe Rusia, Vladimir Putin si apropiatii sai au condus un oras.
La inceputul anilor ‘90, actualul presedinte se afla in fruntea Comitetului pentru relatii externe din cadrul primariei orasului sau natal, Sankt Petersburg, si avea in jurul lui mai multi oameni „muncitori, calmi si rapizi”, isi aminteste Liudmila Fomicheva, purtatoarea de cuvant a primarului de atunci, Anatoli Sobceak, mentorul politicianului Putin.
„Comitetul”, asa cum era cunoscut, reprezinta nucleul dur al „clanului din Sankt Petersburg”, un grup informal de functionari care, urmand exemplul lui Putin, au ajuns la Moscova si au pus mana pe puterea economica si politica, comenteaza AFP.
Este vorba de nume foarte cunoscute astazi: Igor Secin, numarul doi in administratia prezidentiala si presedintele consiliului de administratie al gigantului petrolier Rosneft, Dmitri Medvedev, prim-vicepremier si sef la Gazprom, sau Viktor Zubkov, proaspatul prim-ministru.
Lor li se alatura un alt director de la Gazprom, Aleksei Miller, si presedintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Ciurov. „Bineinteles ca Putin a promovat oameni din Sankt Petersburg. Brejnev i-a adus pe colaboratorii sai din Dnepropetrovsk si Eltan pe apropiatii sai din Sverdlovsk”, spune Fomiceva.
Pentru Andrei Lihacev, un fost inalt functionar din Sankt Petersburg, lucrurile sunt ceva mai nuantate. Potrivit acestuia, presedintele rus s-a inconjurat de „oameni de incredere, de functionari loiali, carora le cunoaste defectele”.
Exceptie face prim-vicepremierul Serghei Ivanov, prezentat drept unul dintre posibilii succesori ai lui Putin, alaturi de Medvedev si de Zubkov. Ivanov nu a facut parte din „Comitet”, dar, ca si Putin, a fost ofiter KGB si este sustinut de grupul fostilor agenti ai serviciilor secrete din Rusia, asa-numitii „siloviki”.