Comisia de la Veneția a luat o DECIZIE care îi AFECTEAZĂ pe MAGISTRAȚI

Comisia de la Veneția a concluzionat că „magistrații pot fi trași la răspundere penală pentru hotărârile lor dacă le este dovedită vinovăția individuală și dacă eroarea lor se datorează relei-credințe sau neglijenței grave”.

“Oricât de importantă ar fi libertatea judecătorilor, ea nu exclude tragerea la răspundere a acestora. Trebuie asigurat un echilibru între imunitatea lor și ideea că un judecător nu este deasupra legii”, se mai arată în  concluzia Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, cunoscută sub numele de Comisia de la Veneția, adoptată în cea de-a 110-a sesiune plenară organizată la Veneția în perioada 10-11 martie 2017, sesiune la care a luat parte și ministrul Justiției Tudorel Toader, scrie luju.ro.

 

Ca urmare a scrisorii trimise de președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, a fost analizată de membrii comisiei de la Veneția posibilitatea tragerii la răspundere penală și patrimonială a magistraților.

Jurnaliștii de la luju.ro, explică faptul că, Tănase a solicitat Comisiei de la Veneția să clarifice trei probleme privind independența și imunitatea judecătorilor, precum și posibilitatea tragerii la răspundere patrimonială a acestora, pornind de la cazul unei judecătoare care a fost acuzată de pronunțarea unei hotărâri ilegale de Procurorul General care a inițiat producerile penale împotriva acesteia, acuzând că o instanță superioară a constatat interpretarea eronată a prevederilor legale și depășirea competențelor de către judecătoarea “atunci când a interpretat Constituția și a obligat Comisia Electorală Centrala să adopte un nou act”.

În acest sens, în concluzia întocmită de Comisia de la Veneția se arată că magistrații pot fi trași la răspundere penală pentru interpretarea unei legi, atunci când se constată că există rea-credință sau gravă neglijență.

Însă, nu la fel ar trebui să se întâmple în cazul erorilor judiciare.