Comisia Iordache s-a răzgândit: Inspecția Judiciară rămâne la CSM

Inspecția Judiciară (IJ) va rămâne în cadrul CSM și nu va fi transformată într-o instituție independentă, așa cum se prevedea în inițiativa de modificare a Legii 317/2004 privind funcționarea Consiliului

Propunerea ca IJ să rămână în continuare în cadrul CSM a fost făcută chiar de PSD și susținută de președintele Comisiei speciale pentru legile Justiției, Florin Iordache (foto), cel care a argumentat că astfel se păstrează garanția independenței Inspecției, transmite News.ro.

Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a adoptat ieri și un amendament potrivit căruia președintele secției de judecători a Consiliului este de drept președintele CSM, dar și un amendament care prevede că doar Inspecția Judiciară poate exercita acțiunea disciplinară împotriva unui judecător, procuror sau magistrat-asistent, fiind eliminați din această procedură ministrul Justiției și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„Inspecția Judiciară este structură cu personalitate juridică în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul în municipiul București”, se arată în amendamentul propus de PSD la alineatul (1) al articolului 65 din legea 317/2004 privind funcționarea CSM.

Prevederea în vigoare este aproape identică: „Se înființează Inspecția Judiciară ca structură cu personalitate juridică în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul în municipiul București, prin reorganizarea Inspecției Judiciare”.

„Spaima că votăm la Ministerul Justiției această Inspecție Judiciară dispare. Noi am lansat ideea în spațiul public, în dezbatere”, a spus Iordache.

Comisia a revenit, ieri, și asupra amendamentului susținut de USR privind introducerea imunității sporite pentru magistrați și l-au respins, după ce reprezentanții USR au anunțat că își retrag propunerea. Deputatul USR Stelian Ion a solicitat Comisiei speciale revenirea asupra amendamentului care prevedea că magistrații nu pot fi urmăriți penal fără încuviințarea CSM, solicitând respingerea acestuia.

La solicitarea deputatului USR, Florin Iordache a spus că, din moment ce inițiatorul nu își mai susține amendamentul, acesta se consideră anulat, astfel încât nu va figura în raportul final la capitolul amendamente respinse. Nici ALDE nu a mai susținut amendamentul, deși figura ca inițiator alături de USR.

„Efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un judecător sau procuror pentru infracțiuni săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviințarea Secției pentru judecători sau procurori, după caz”, se arăta în amendamentul adoptat inițial de comisie. În legea în vigoare, imunitatea magistraților era doar pentru percheziție, reținere, arestare preventivă sau arest la domiciliu.