Comisia Iordache schimbă procedura de numire a șefi lor DNA și DIICOT

Comisia specială parlamentară privind legile justiţiei a modificat, ieri, la propunerea PSD-ALDE, un articol din legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor astfel încât Preşedintele României poate refuza motivat, o singură dată, numirea procurorilor de rang înalt, anume Procurorul General al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, procurorul general al DNA, procurorul şef al DIICOT precum și adjuncţii acestora.

În legislația în vigoare nu se prevede de câte ori poate refuza Preşedintele o propunere. Procurorii vizați sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul CSM.

Informații publice

Membrii comisiei conduse de fostul ministru al Justiției, deputatul PSD Florin Iordache (foto), au mai votat ieri un amendament al liderilor senatorilor PSD, Şerban Nicolae, potrivit căruia informaţiile referitoare la judecători și procurori, cooperarea între instituţii și procedurile judiciare constituie informaţii de interes public, cu excepţia celor pentru care legea prevede caracter nepublic. Amendamentul modifică textul adoptat de plenul Camerei Deputaţilor care prevede că „prin derogare de la orice alte legi ori prevederi, informaţiile, deciziile, hotărârile, protocoalele, ordinele şi orice alte acte emise sau co-semnate de CSAT sau un serviciu de informaţii care privesc sau au legătură cu justiţia sunt informaţii de interes public”.

Senatorul a explicat ulterior că această modificare nu va secretiza protocoalele CSAT sau ale serviciilor secrete de informații deoarece Codul de Procedură Penală prevede că nu sunt publice doar „audierile de minori și actele de urmărire penală”.

Arestări

Magistraţii stagiari nu au dreptul să dispună măsuri privative sau restrictive de libertate, au mai decis, ieri, parlamentarii comisiei. De asemenea, procurorii sunt independenţi în dispunerea soluţiilor, spune alt amendament adoptat.