Procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum, critică propunerile de modificare a codurilor penale. Subalterna lui Kovesi ironizează autorii modificărilor și afirmă că „orice student în primul an la Facultatea de drept este un geniu prin comparație” cu aceștia.
"De foarte multe ori le reproșez, în glumă, cursanților că nu au imaginea clară a modului în care este construit procesul penal și că nu pot aprecia în profunzime cum se desfașoară.
După lecturarea propunerilor de modificare a C. pen. și C.proc.pen. îmi dau seama că orice student în primul an la Facultatea de drept este un geniu prin comparație. Legiuitorului, care dorește clasarea cauzei după un an dacă nu a fost identificat autorul infracțiunii, îi recomand să citească textele privind prescripția răspunderii penale, să învețe să coreleze articolele din coduri și să întrebe măcar câte tâlhării au fost soluționate după un an de la sesizare sau să citească dosarele de omor în care ai reușit să găsești autorul după 5-10 ani. Later edit: Criteriul 'câstigului material' văzut ca singurul de natura să determine gravitatea unei fapte poate fi adoptat doar de un om a cărui lume este atât de meschină și mică încât nu înțelege alte valori. În rest... #punețimânapecarte", a scris, joi, Alexandra Lăncrănjan, pe personală de Facebook.
Comisia specială pentru legislaţia din domeniul justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a avut joi, 19 aprilie. În cadrul acesteia s-au discutat modificările la Codul Penal, Codul de Procedură Penală şi Codul de Procedură Civilă. La propunerea preşedintelui comisiei, în şedinţa de joi s-au discutat doar aspecte organizatorice, începerea dezbaterilor pe fond fiind amânată pentru data de 2 mai.
Potrivit lui Florin Iordache, la dezbaterile din 2 mai vor fi invitaţi reprezentaţi ai asociaţiilor profesionale, ai CSM, ai Parchetului General şi ai mediului universitar. Printre organizaţiile profesionale menţionate se numără Asociaţia Magistraţilor din România, Forumul Judecătorilor, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Procurorilor, Coaliţia Românilor şi Uniunea Naţională a Barourilor din România.