Comisia parlamentară pentru legile justiției a decis, ieri, că abuzul în serviciu este infracțiune penală doar dacă prejudiciul depășește salariul minim brut pe economie, la ora actuală valoarea acestuia fi ind de 1.900 de lei.
„Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau OUG, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, Ordonanţă de urgenţă sau Ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă”, este noua definiție a infracțiunii de abuz în serviciu. De asemenea, abuzul în serviciu nu se aplică în cazul elaborării, emiterii sau aprobării actelor adoptate de Parlament sau Guvern.
Pedepse înjumătățite
Pentru infracțiunile de delapidare, abuz în serviciu, folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual și uzurparea funcţiei, limitele pedepselor se reduc la jumătate dacă infracţiunile au produs un prejudiciu material iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, a mai decis comisia.
Compromiterea justiției
O propunere UDMR adoptată de aleșii poporului vizează divulgarea de informații din dosarele penale, dezvăluirea de mijloace de probă, înscrisuri oficiale care se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. Dacă dezvăluirile sunt făcute de un magistrat sau de un reprezentat al organului de urmărire penală, pedeapsa se majorează cu jumătate. Dacă funcționarul public care se referă la o altă persoană suspectă sau acuzată ca fiind condamnată, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Trafic de influență
Un alt amendament votat de parlamentari vizează traficul de influență, astfel încât să fie infracțiune doar dacă foloasele sunt materiale. Nu reprezintă infracțiune activitatea care are ca scop protejarea, promovarea sau valorificarea interesului unei instituții sau autorități publice locale.
Darea de mită
CSM a propus un amendament care vizează darea de mită prin care se introduce un termen până la care mituitorul poate să își denunțe fapta astfel încât să nu mai primească pedeapsă. Dacă în legislația actuală nu se prevede nicio restricție de timp, aleșii poporului au hotărât să pună ca termen „nu mai târziu de 1 an de la data săvârșirii” faptei mai înainte ca organul penal să fi fost sezizat cu privire la aceasta.
Probleme în familie
Favorizarea făptuitorului de către rude până la gradul II sau afini nu se mai pedepseşte penal, au decis iei parlamentarii. În prezent, favorizarea săvârşită de un membru de familie se pedepseşte, indiferent de gradul de rudenie
Mărturia mincinoasă
Nu va fi considerată mărturie mincinoasă „refuzul de a face declaraţii prin care persoana se autoincriminează; refuzul de a declara în sensul solicitat de organele judiciare; modificarea şi retractarea declaraţiei care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului; simpla divergenţă de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos al acestora și refuzul de a declara în sensul solicitat de organele judiciare”.