Comisia Europeană ne lasă SINGURI în faţa MIGRANŢILOR care vin pe MAREA NEAGRĂ

Comisia Europeană ne lasă SINGURI în faţa MIGRANŢILOR care vin pe MAREA NEAGRĂ

Comisia Europeană spune că sosirile migranţilor în România pe Marea Neagră “PAR să fi încetat”.

Comisia Europeană a făcut această afirmaţie într-un răspuns dat la întrebarea: Ce măsuri specifice va lua pentru a preveni şi combate traficul ilegal de persoane pe Marea Neagră?, adresată de europarlamentarul Laurenţiu Rebega, vicepreşedinte al Grupului Europa Naţiunilor şi Libertăţii

“În dulcele-i stil caracteristic, Comisia ne-a oferit un răspuns pe cât de seducător, pe atât de vag şi lipsit de concret. Mai întâi, Comisia recunoaşte că are 'cunoştinţă de faptul că, în cursul verii, un număr de migranţi au traversat ilegal Marea Neagră şi monitorizează îndeaproape evoluţia situaţiei, în strânsă cooperare cu Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (EBCGA) şi cu Europol. Cu toate acestea, sosirile din Turcia în România, prin traversarea Mării Negre, care s-au înregistrat în timpul verii, par să fi încetat în prezent. ' Alo, Comisia Europeană!? La noi anul are patru anotimpuri, iar după vară vine toamna şi iarna! Poate că migranţilor nu le mai arde de plimbare, când, peste ei, plouă, ninge şi suflă cu ger... Zic poate, cum şi voi ne spuneţi că sosirile "par" să fi încetat...Nu sunteţi chiar siguri? E, mai degrabă, aşa, ca-n poezia lui Eminescu, "La steaua": "Era pe când nu s-a zărit, Azi o vedem şi nu e". Aşa s-o vedea de acolo, de la Bruxelles... În schimb, la 20 septembrie 2017, într-o declaraţie făcută de Frontex, agenţia a menţionat că din ce în ce mai mulţi migranţi încearcă să între ilegal pe teritoriul Uniunii Europene prin sectorul român şi bulgar al Mării Negre”, spune Laurenţiu Rebega într-un comunicat de presă.

Agenţia a raportat că, în cursul acestui an, au fost identificaţi 572 de migranţi în timp ce încercau să traverseze ilegal Marea Neagră, iar acest număr este cu mult mai mare decât în cei doi ani anteriori (68 în 2015 şi 1 în 2016). Pe de altă parte, în răspunsul Comisiei Europene, primit la începutul lui ianuarie 2018, se precizează că 'responsabilitatea principală pentru gestionarea frontierei externe îi revine statului membru în cauză'. În acest caz, Bulgariei şi României. E un fel de strângere de mână cu urări de bine. Să înţelegem că toată baza noastră stă în Bulgaria, care a primit deja un sprijin financiar pentru securizarea frontierelor externe, în valoare de 124,8 milioane EUR?, se întreabă Rebega.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Din păcate, Comisia Europeană nu pare a fi pregătită pentru un scenariu de creştere a migraţiei pe ruta Mării Negre. Şi atunci vin şi mai întreb o dată: cine va plăti pentru această neasumare a responsabilităţii?”, îşi încheie europarlamentarul comunicatul.