Evenimentul Zilei > Justitie > Comisia Europeană, întâlnire de urgență privind statul de drept din România
Comisia Europeană, întâlnire de urgență privind statul de drept din România

Comisia Europeană, întâlnire de urgență privind statul de drept din România

Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, și alți reprezentanți ai CE se vor întâlni, miercuri, la Bruxelles, pentru a discuta situația statului de drept în România.

„Juncker și Comisia Europeană trebuie să acționeze pentru garantarea principiilor statului de drept. Colegiul Comisarilor va discuta mâine despre statul de drept în România. #EuranetPlusSummit2019”, a scris purtătorul de cuvânt al CE, Mina Andreeva, pe Twitter.

Prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans a criticat în repetate rânduri deciziile Guvernului de la București privitoare la modificările legilor Justiției.

Recent, Timmermans a avut o conversație telefonică cu premierul Viorica Dăncilă privind ordonanțele de urgență pe codurile penale.

Ulterior, Timmermans a declarat că lupta împotriva corupției trebuie să continue și să fie respectată intependența sistemului judiciar din România.

„Am spus de multe multe ori, dacă aveți în vedere o nouă legislație, de ce nu veniți să ne cereți sfatul, de ce nu cereți sfatul unui organism independent cu multă expertiză, cum este Comisia de la Veneția, astfel încât că nu faceți pași în direcția greșită. Suntem la dispoziția dvs să vă ajutăm să faceți asta. Știu că este nevoie de transpunerea deciziilor Curții Constituționale în legislație, dar haideți să o facem în așa fel încât să nu renunțăm la lupta împotriva corupției și să respectăm independența sistemului judiciar din România. Acest lucru este foarte, foarte important. După cum știți, am oferit niște sfaturi în raportul MCV cu privire la modul de abordare a acestei probleme și sper că va exista un proces judiciar care să permită celor care au o anumită experiență să ofere sfaturi sănătoase, astfel încât lucrurile să meargă în direcția cea bună”, a declarat Timmermans.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.