Evenimentul Zilei > International > Comisia Europeană dă înapoi. Nu va interzice termenul „Crăciun”. „Vă rog să precizați încotro merge Comisia pe care o prezidați!”
Comisia Europeană dă înapoi. Nu va interzice termenul „Crăciun”. „Vă rog să precizați încotro merge Comisia pe care o prezidați!”

Comisia Europeană dă înapoi. Nu va interzice termenul „Crăciun”. „Vă rog să precizați încotro merge Comisia pe care o prezidați!”

Noile linii directoare venite de la Bruxelles nu sunt finalizate astfel încât documentul a fost retras, dar oficialii vor continua să lucreze la acesta. Scopul directivelor este de a „ilustra diversitatea culturii europene”, printre altele, însă informațiile inițiale nu ar fi cele oficiale, potrivit unui înalt oficial comunitar. Comisia Europeană nu va interzice sărbătoarea Crăciunului și utilizarea denumirilor și simbolurilor creștine care fac parte din patrimoniul european.

Ghidul intern privind comunicarea incluzivă pentru funcționarii săi, pentru a fi un exemplu pentru restul populației, a stârnit reacții virulente în diverse state, inclusiv în România, europarlamentarul Rareș Bogdan adresându-i un mesaj direct președintei Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen.

Reacții virulente împotriva președintei Comisiei Europene

Stimată doamnă Ursula von Der Leyen, vă rog să precizați încotro merge Comisia pe care o prezidați! Noi, cei ce sărbătorim Nașterea Domnului, nu vom renunța la libertatea de a spune „Crăciun fericit”! În nicio circumstanță! (…)

S-a ajuns prea departe cu atitudini bizare în numele corectitudinii politice – de altfel, acest termen a fost primit de europeni pe filieră leninistă! Mă mir că recomandarea să nu mai fie folosită sintagma „stimată doamnă”, ci „stimată colegă” (altă ciudățenie din documentul care circulă public) n-a ajuns la formula „stimată tovarășă”! Ca să știm cum stăm!”, a spus Rareș Bogdan.

Bruxelles nu va interzice termenul „Crăciun” și alte simboluri creștine

În urma informațiilor publicate de agențiile de presă internaționale, Comisia Europeană a comunicat, miercuri, 1 decembrie, că nu va interzice și nici nu va descuraja utilizarea termenului „Crăciun”, în contextul în care sărbătoarea la care se face referire, precum și denumirile și simbolurile creștine fac parte din patrimoniul european.

„Iniţiativa mea de a elabora orientări ca document intern de comunicare pentru personalul Comisiei în exercitarea atribuţiilor sale a fost menită să atingă un obiectiv important: să ilustreze diversitatea culturii europene şi să prezinte caracterul incluziv al Comisiei Europene în ceea ce priveşte toate categoriile sociale şi convingerile cetăţenilor europeni”, a declarat comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli.

„Versiunea publicată a orientărilor nu servește în mod adecvat acestui scop. Acesta nu este un document dezvoltat îndeajuns şi nu îndeplineşte toate standardele de calitate ale Comisiei”, a mai precizat înaltul oficial, adăugând că reprezentanții de la Bruxelles vor continua să lucreze la acest document, care necesită „mai multe eforturi”, potrivit Agenției Naționale de Presă.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: