Raportul de țară al Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) publicat miercuri, atrage atenția asupra discriminărilor la care a fost supusă comunitatea maghiară din România.
UDMR a reacționat imediat și spune că raportul „confirmă poziția noastră, nicidecum afirmațiile politicienilor care afișează imaginea corectitudinii”. „Nu a trecut nici măcar o săptămână de la momentul în care șeful statului, în prezența Papei, a subliniat, încă odată, caracterul exemplar al României în abordarea problemei minorităților. Cu toate acestea, raportul de țară al ECRI contrazice această declarație și atrage atenția asupra discriminărilor în cazul comunității maghiare”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Liderul unional a subliniat faptul că relația dintre majoritate și minoritate este, practic, o problemă care poate avea repercusiuni asupra politicii de securitate, în sensul că nu există pace durabilă fără rezolvarea situației minorităților naționale și, așa cum confirmă și acest raport, ignorarea acestor aspecte generează tensiuni sociale recurente.
La capitolul „Discursul de ură”, raportul ECRI menționează că, în discursul politic din România sunt frecvente discursurile anti-maghiare, de incitare la ură, în special în ceea ce privește autonomia, folosirea steagului secuiesc și a altor simboluri tradiționale.
Ca exemplu, în raport este amintită afirmația fostului premier Mihai Tudose, din ianuarie 2018, când, într-un interviu televizat, a spus că ar trimite la spânzurătoare edilii locali din Ținutul Secuiesc, care au arborat steagul regional pe instituțiile publice.
Raportul condamnă Mișcarea Noua Dreaptă pentru discursul permanent de incitare la ură împotriva comunității maghiare și a altor comunități. Documentul remarcă faptul că discursul de ură este promovat continuu în mass-media și pe platformele online, menționându-se în mod special cazul emisiunii „Lumea lui Banciu”, sancționată deseori pentru retorica anti-maghiară. În același timp, ECRI menționează că în cazul celor doi tineri din Târgu Secuiesc, care au fost condamnați, întreaga comunitate maghiară a fost prezentată într-o manieră negativă de mass-media românească. Referitor la manifestările de ură din sport, ECRI evidențiază scandările și lozincile anti-maghiare frecvente la meciurile echipei Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe și amintește un caz specific din 2017, când, într-unul din meciurile disputate la București, fanii echipei Dinamo au strigat „Afară, afară cu ungurii din țară!"
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat că, în continuare, responsabilitatea UDMR este să obțină sprijin din partea partenerilor străini, să urgenteze adoptarea unei legi europene privind protecția minorităților și să informeze factorii de decizie în legătură cu actele de discriminare și de încălcare a drepturilor comunității maghiare.
UDMR a prezentat delegației Comisiei Europene Împotriva Rasismului și Intoleranței - cel mai recent, în aprilie 2018 - cazurile de încălcare a drepturilor minorității maghiare și scopul Inițiativei Cetățenești Minority SafePack. Au fost evidențiate atunci declarațiile inadmisibile ale fostului premier Mihai Tudose, lipsa de respect pentru drepturile minorităților naționale, dublul standard în privința folosirii simbolurilor naționale, discursul de ură din mass-media românească și manifestările anti-maghiare din timpul evenimentelor sportive.
Documentul ECRI face mai multe trimiteri la raportul din 2017 al Serviciului de Asistență Juridică Mikó Imre, publicat anul trecut.
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) este un organism independent al Consiliului Europei de monitorizare a drepturilor omului specializat în combaterea antisemitismului, a discriminării, a rasismului, a intoleranței religioase și a xenofobiei. Aceasta publică rapoarte periodice privind statele membre ale CoE și recomandări generale de politică.