Comisia Europeană cedează. Propune un nou proiect de buget în lupta cu noul coronavirus

Comisia Europeană cedează. Propune un nou proiect de buget în lupta cu noul coronavirus

Comisia Europeană va propune un nou buget multianual al UE pentru a face faţă consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus, a anunţat şefa executivul european, Ursula von der Leyen.

Cu peste o lună în urmă, pe 21 februarie, liderii din cele 27 de state al UE n-au reuşit să convină asupra bugetului Uniunii pentru următorii 7ani (între 2021 şi 2027), de asemenea asupra sumei totale şi distribuţia cheltuielilor (de la agricultură la digital, de la apărare la migraţie).

Era de aşteptat ca discuţiile să continue, dar, între timp, pandemia coronavirusului s-a răspândit pe Bătrânul Continent, care în prezent reprezintă două treimi din decese la nivel mondial, adică peste 21.300, la 351.000 cazuri de infecţie, care tulbură priorităţile Uniunii.

„Pentru a asigura redresarea, Comisia va propune modificări ale proiectului de buget multianual pentru a face faţă consecinţelor crizei coronavirusului”, a declarat  von der Leyen. „Aceasta va include un plan de recuperare care va garanta menţinerea coeziunii în Uniune prin solidaritate şi responsabilitate”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În această etapă, şefa Comisiei nu exclude nicio opţiune în limitele tratatului”, spune comunicatul executivului european.

În cadrul unui summit de tip videoconferinţă, cei 27, nu au reuşit să convină asupra unui răspuns economic comun, puternic, la criza fără precedent din sănătate, care va cufunda cel mai probabil Europa, dar şi restul lumii într-o recesiune profundă în acest an.

Şefii de stat şi de guvern din UE au retrimis mingea în curtea miniştrilor de finanţe din eurogrup (este vorba de zona statelor care au adoptat moneda unică, euro), după încheierea summitului, pentru ca aceştia să poată face propuneri în două săptămâni.

„Comisia va lua parte la aceste discuţii şi va fi pregătită să ajute, dacă este sprijinită de eurogrup”, a spus Ursula von der Leyen. „În acelaşi timp, Comsia lucrează la propuneri pentru faza de redresare economică în conformitate cu tratatele existente”.

Ţările europene sunt împărţite privind răspunsul la şocul economic cauzat de coronavirus: cele din Sud, precum Italia, Spania, Franţa, ar dori mai multă solidaritate financiară din partea vecinilor din Nord, ca Germania şi Olanda, ţară care mai mereu a avut ceva de comentat, un fel de Gică-contra.  Aceste două state, în aparenţă mai virtuoase în ceea ce priveşte finanţele publice, nu sunt încă pregătite (?!) să-şi ajute necondiţionat vecinii, cărora le-au criticat bugetele mai relaxate, notează La libre belgique.