Un purtător de cuvânt de la Comisia Europeană a declarat azi că se aşteaptă încă un răspuns de la premierul român Victor Ponta în legătură cu cele 11 solicitări UE pentru soluţionarea crizei politice din România. În această seară, Ponta a anunţat că a transmis răspunsurile cerute, precizând că, vineri, a transmis doar un draft.
UPDATE. Premierul Victor Ponta a declarat că a transmis Comisiei Europene astăzi, în jurul orei 17.00, răspunsul la solicitările adresate de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, şi că vineri a fost transmis oficialilor europeni doar un draft cu răspunsurile solicitate. Victor Ponta a afirmat vineri că a răspuns în scris Comisiei Europene, în legătură cu lista celor 11 solicitări. Dar contactul între Bruxelles şi Bucureşti s-a menţinut intens pe parcursul întregului weekend.
"Nu am primit până acum oficial o scrisoare finală din partea autorităţilor române", a declarat Olivier Bailly, adăugând că Executivul european aşteaptă "confirmarea angajamentelor scrise ale Guvernului". Potrivit unor surse europene, citate de Mediafax, primul răspuns trimis vineri de Ponta "nu era suficient de precis". În timpul întâlnirii cu preşedintele Comisiei Jose Barosso, am luat act de poziţia domnului Ponta, care s-a angajat să răspundă urgent, relatează AFP.
"Nu este timp de pierdut şi această scrisoare trebuie să ajungă urgent", a subliniat purtătorul de cuvânt. Comisia Europeană a dat publicităţii, la sfârşitul săptămânii trecute, lista cerinţelor faţă de România.
Printre cerinţe se numără:
- Reinstaurarea atribuţiilor Curţii Constituţionale de a verifica inclusiv constituţionalitatea deciziilor adoptate de Parlament: abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 38.
- Evitarea utilizării publicării selective în Monitorul Oficial pentru a urmări scopuri politice şi mai ales pentru a evita decizii judiciare.
- Conformarea imediată în faţa tuturor deciziilor Curţii Constituţionale.
- Angajamentul autorităţilor publice de a respecta independenţa sistemului judiciar şi evitarea criticării acestor decizii judiciare.
- Nicio numire în posturile de procuror general şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub actuala preşedinţie: proceduri publice şi transparente şi liste deschise pentru oricine, selecţii bazate pe criterii de profesionalism şi integritate şi de palmares în domeniul luptei anti-corupţie.
- Nicio graţiere prezidenţială în cursul actualei preşedinţii.
Mai mult, în urmă cu câteva zile, Uniunea Europeană l-a somat pe Victor Ponta să restabilească atribuţiile Curţii Constituţionale şi să numească un Avocat al Poporului care se bucură de sprijin transpartinic, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, dat publicităţii la finalul întrevederii dintre Jose Manuel Barroso şi Victor Ponta. Premierul român s-a angajat să trimită în scris aceste angajamente urgent.
Preşedintele Comisiei Europene (CE), José Manuel Barroso, şi-a exprimat preocupările privind recentele evenimente politice din România în legătură cu domnia legii, independenţa justiţiei şi rolul Curţii Constituţionale. Citiţi şi:
- Traian Băsescu: "Eu nu apăr un scaun. Am de apărat o Românie Europeană. Am convingerea că românii vor fi cinstiţi cu preşedintele lor"
- Ponta: Referendum conform CCR. Jumătate din populaţie trebuie să meargă la vot pentru ca referendumul să fie valid
- CCR a trimis Monitorului Oficial, spre publicare, deciziile privind referendumul
- Referendumul pentru demiterea preşedintelui va fi monitorizat de Comisia Europeană
- Comisia Europeană, îngrijorată de ultimele evoluţii politice din România
- Traian Băsescu: Ţinta finală a suspendării nu am fost eu, ci justiţia!