Evenimentul Zilei > International > Comisia Europeană, alarmată de legea care a fost adoptată în Ungaria. Ursula von der Leyen intervine
Comisia Europeană, alarmată de legea care a fost adoptată în Ungaria. Ursula von der Leyen intervine

Comisia Europeană, alarmată de legea care a fost adoptată în Ungaria. Ursula von der Leyen intervine

Prin vocea Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene, de la Bruxelles s-au transmis mesaje de dezaprobare pentru legea adoptată la Budapesta.

Ungaria a adoptat marţi un text de lege care interzice „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor, provocând îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului, pe fondul înmulţirii restricţiilor impuse de către guvernul condus de Viktor Orban persoanelor LGBT.

Ungaria, criticată de Uniunea Europeană după adoptarea legii care interzice „promovarea” homosexualității în rândul minorilor

Această lege a stârnit mare îngrijorare în rândul oficialilor de la Uniunea Europeană. Se examinează legalitatea acesteia, conform unei declaraţii făcute miercuri de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Textul legii prevede că „pornografia şi conţinutul ce reprezintă sexualitate sau promovează devierea identităţii de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârsta sub 18 ani”.

Potrivit ONG-urilor, aceasta va duce la interzicerea programelor educative, a reclamelor, a cărţilor sau a serialelor în care este menţionată homosexualitatea, conform Agerpres.

„Foarte îngrijoraţi de noua lege din Ungaria. În prezent examinăm dacă ea încalcă legislaţia europeană”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter. Comisia Europeană anunţase că analizează din punct de vedere juridic legea iniţiată de partidul premierului Viktor Orban.

„Ceea ce vom face va depinde de ceea ce vom descoperi, trebuie să ne uităm în ce aspecte şi puncte legea respectă sau nu legislaţia europeană, principiile UE sau Carta drepturilor fundamentale”, a explicat o purtătoare de cuvânt a Comisiei, Dana Spinant.

Reacție venită și din Statele Unite ale Americii

Comisia Europeană a reamintit că în noiembrie a prezentat o strategie destinată combaterii discriminărilor şi a urii împotriva persoanelor LGBT (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transgender). „Cred într-o Europă care îmbrăţişează diversitatea, nu într-o Europă care o ascunde copiilor noştri. Nimeni nu ar trebui să facă obiectul unei discriminări pe baza orientării sexuale”, a afirmat von der Leyen pe Twitter.

În SUA, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a comunicat „îngrijorarea” autorităţilor americane în legătură cu „libertatea de exprimare” din Ungaria şi a apreciat că legea stabileşte restricţii care „nu îşi au locul într-o societate democratică.”

Ungaria şi-a intensificat din decembrie 2020 ofensiva împotriva comunităţii LGBT, consacrând în Constituţie definiţia sexului unei persoane ca fiind doar cea de la naştere şi interzicând de facto adopţiile de către cupluri de acelaşi sex. În 2018, Ungaria a fost vizată de o procedură – articolul 7 din tratat – declanşată de Parlamentul European pentru „încălcare gravă” a valorilor UE care, teoretic, poate conduce la sancţiuni, dar se află în prezent în impas.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.